2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
“Meg fogják kapni a termelõk a pénzüket”Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-03 15:35:48
Létavértes, Földes - A termelõk állítják, hogy a cég azonnali fizetést ígért, az igazgató szerint azonban szó nem volt errõl.

“Szeletelt pritaminpaprikát vásárolt fel tõlünk a földesi Term-Co Zrt., és bár azonnali fizetést ígértek, a mai napig nem jutottunk hozzá a pénzünkhöz. Mondtam a gazdatársaknak, hogy támogattok vagy sem, én ebben az ügyben az újsághoz fordulok. Nehogy azt gondolják már a feldolgozók, hogy a paraszttal bármit meg lehet csinálni!” – tájékoztatta a Naplót az általa méltánytalannak tartott eljárásról Fekete Zoltán létavértesi termelõ.

Dühöngõ gazdák

Elmondása szerint a társaság elõzetesen 150-160 forintos kilónkénti árat ígért a paprikájukért, de végül 130 forintról indult a felvásárlás, ami azóta 100 forintra csökkent. – Úgy tudjuk, hogy némely gazdáknak kisebb összegeket kifizettek már, de a környéken én olyan termelõt nem ismerek, aki a terménye után a teljes vétalárhoz hozzájutott volna. Pedig szeptemberben folyamatosan vásárolták fel a paprikát, és azt mondták, hogy legfeljebb vasárnap nem fizetnek majd azonnal, hiszen aznap zárva van a bank. Ezt még meg is értettük volna; ha tényleg így cselekszenek – zohorált a férfi.

Máshogy emlékszik

A Term-Co Zrt. ügyvezetõ igazgatója egészen máshogy emlékszik a történtekre, bár azt elismeri, hogy a cégnek átmeneti likviditási gondjai vannak. – Négy éve folyamatosan vásárolunk fel terményeket a térségben, de nekem egyetlen olyan termelõt sem tudnak mutatni, akit ne fizettünk volna ki. Ez most is így lesz majd, de kis türelmet kérünk a gazdáktól. Idén a megszokottnál több terményt vásároltunk fel, értékesítési gondok is közbeszóltak, ezért nem tudtuk még kifizetni az átvett paprikát – válaszolta megkeresésünkre Leiszt Antal, a Term-Co Zrt. ügyvezetõje. Ezzel együtt az igazgató határozottan cáfolta, hogy azonnali fizetést ígértek volna. Sõt! “A gazdáknak nem volt velünk szerzõdésük. Megmondtuk mindenkinek, hogy átvesszük az áruját, de azonnal nem tudunk fizetni. Ennek ellenére szóltunk a felvásárlást koordináló kolléganõnek, hogy amikor utaljuk a vételár egy részét, akkor próbálja tekintetbe venni a helyi gazdák általa ismert szociális helyzetét, és a jobban rászorulóknak juttasson elõbb a pénzbõl” – tette hozzá. Azt is szerettük volna megtudni az ügyvezetõ igazgatótól, hogy a társaságuk (az átmeneti fizetési negézségek okán) mennyi partnerének pontosan mennyi pénzzel tartozik, de azt a választ kaptuk, hogy ez üzleti titok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!