2024. április 23. Kedd, Béla.
 
140 éves az igazságszolgáltatás városunkbanForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-06 11:52:15
Idõszaki kiállítással emlékeztek a Bihari Múzeumban a berettyóújfalui igazságszolgáltatás 140 éves múltjára.

A múzeum zsúfolásig megtelt konferenciateremben Kállai Irén múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõt, Muraközi István polgármestert, Pálfi Anikó alpolgármestert, Dr. Kiss Lászlót, a városi bíróság elnökét, Dr. Füredi László, városi fõügyészt.

A rendezvényt megnyitó Pálfi Anikó, köszöntõjében bejelentette: egy város rangja nagyban függ attól, milyen közszolgáltatásokat végez. E tekintetben Berettyóújfalu élen jár, hiszen van rendõrkapitányság, kórház, bíróság, földhivatal, tûzoltóság, múzeum a városban. – Büszkék vagyunk az igazságszolgáltatásra, mely 140 éve jelen van városunkban – közölte az alpolgármester, hozzátéve, hogy nem mindegy, hol van az épített környezet, a közösségi színtér, mely nevel. A bíróság régi épületét – melynek emeleti rész éppen jövõre lesz 100 éves – meg kell óvnunk, becsülnünk, s tovább örökítenünk az utókor számára.

IMG_2635.JPGKiss László, a bíróság elnöke, felszólalásában visszatekintett a 17 évvel ezelõtti épületre – amikor õ ide került -, amely igen mostoha képet festett. Ma már európai uniós szintû épületben zajlik az igazságszolgáltatás – szögezte le. Õ is kiemelte az épített környezet fontosságát, továbbá a Bihari Múzeummal való együttmûködést. Külön örömét fejezte ki amiatt, hogy a bíróság történetét bemutató kiállítást a múzeumban láthatja a közönség, hiszen a bíróságon más okból fordulnak meg az emberek.

IMG_2637.JPGFüredi László városi vezetõ ügyész beszédében elmondta: három éve tartó munkafolyamat eredménye a mostani idõközi kiállítás, melynek anyagát a bíróságon fellelhetõ dokumentumok mellett a levéltár és az ügyészi szervezet is tevõlegesen is támogatta. A feltárást viszont számos tényezõ nehezítette: Trianon, a második világháború.

A kiállítás megnyitóját ifj. Barcsay László tartotta volt, akinek édesapja járásbíró volt. A ’80-as éveiben járó, Budapesten élõ erdõmérnök levelét Aranyiné Csalánosi Csilla olvasta fel.

Az október 6-ig látható „Jog, törvény, igazság” címû kiállítást annak megálmodója, Dr. Krajczárné Sándor Mária mutatta be.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!