2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szabadságunk a tét újra!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-24 11:45:09
A nemzeti ünnepünkrõl való megemlékezés a berettyóújfalui református templomban ünnepi istentisztelettel kezdõdött, ahol a hívek és a történelmi egyházak képviselõi elõtt igét hirdetett Veres-Kovács Attila, a Nagyvárad-Olaszi református egyházközség lelkipásztora.  

A messze hangzó, erõt sugárzó emléknapon a lelkész a hívek figyelmébe ajánlotta: hõsök csak azokból születnek, akik igazságát kõbe vésik. Így érdemes vállalni ’49, ’56 követését, mely minta arra, hogy egy kicsiny, de büszke ország hogyan tudott példát mutatni a világnak. „Ma értetek szól a harang, a lélek harangja!” – emlékezett a forradalom hõseire a lelkész.

 

Fotók: hajdupress.hu, Nyírõ Gizella
Az ’56-os emlékmûnél folytatódott az ünnepség, melynek szónoka Kovács Zoltán, a megyei közgyûlés tagja, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény igazgatója volt. Beszédében részletezte az ’56-hoz vezetõ utat, s megnyugtatóan konstatálta, hogy ma már nyíltan lehet emlékeznünk. Az ötvenes évek közepén az emberek világossá tették, hogy nem akarnak a régi módon élni, mert elegük volt a beszolgáltatásokból, a kizsákmányolásból, a mezõgazdaság kizsigerelésébõl, az erõszakos szövetkezetesítésbõl, abból, hogy mások mondják meg, hogyan éljenek, az internáló táborokból. A hatalom sem tudott már a régi módon uralkodni, s a remény szellemét már nem lehetett a palackba visszaszorítani – sorjázta az igazgató.

 

 

A forrongás élére az ifjúság állt: 16 pontban foglalták össze követelésüket, s a forradalom jelképe a sztálini címertõl megfosztott lyukas zászló lett. Sorra alakultak a fõvárosban és vidéken a forradalmi bizottmányok, s az emberek saját kezükbe vették sorsuk alakítását. A csodálatos 12 nap azonban a szovjet hadsereg megszállásával véget ért, s megkezdõdött a véres megtorlás idõszaka. A forradalom berettyóújfalui vezetõi sem kerülhették el sorsukat: Dr. Hubai Miklóst 9 év börtönre ítélték, míg Gaál János agyonverték, Csóra József 4 év börtönt kapott, míg többeket internáló táborokba hurcoltak.

A jelenrõl szólva Kovács Zoltán elmondta: országunk újra sokat tesz a szabadságáért. Egy gazdaságilag legyengített országot, egy morálisan széthullott nemzetet kell talpra állítani. Csendes szabadságharc zajlik nap, mint nap, hogy ez a küzdelem minél hamarabb a javunkra dõljön el – emelte ki a szónok, tiszteletet kérve a múlt és jelen csendes szabadságharcosainak.

A Zenetheatrum mûvészeinek és növendékeinek emelkedett hangulatú mûsora után az ünnepség résztvevõi megkoszorúzták az ’56-os emlékmûvet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fótók: Nyirõ Gizella

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!