2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Sertés szaporító telepet adtak át NádudvaronForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-10-25 15:33:32
Nádudvar, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – Kétmilliárd forintot meghaladó beruházással elkészült Nádudvaron a Tiszántúl legkorszerûbb sertésszaporító telepe; a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. háromezer kocás telepét szerdán adta át Bodó Sándor, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, a hajdú-bihari közgyûlés elnöke és Kovács Lajos, a HAGE Zrt. igazgatósági elnöke.

A beruházás az elsõ üteme annak a csaknem 4,35 milliárd forintos beruházásnak, amelyhez a cég összesen 1,53 milliárd forint támogatást nyert az Új Magyar Vidékfejlesztési Program keretében – jelezte az átadáskor Kovács Lajos.

Elmondta azt is, hogy a második ütemben, a Hegedûs-tanyán tenyészkoca süldõ és vágósertés nevelõ-hízlaló épületet alakítanak ki jövõ év március 31-ig.

Bodó Sándor avató beszédében reményét fejezte ki, hogy a kormányzat készülõ agrárstratégiája is hozzájárul ahhoz, hogy megálljon hazánkban a sertésszám csökkenése, s a jelenlegi alig 3 milliónál lényegesen több sertést tenyésszenek a gazdálkodók.

Annak a meggyõzõdésének is hangot adott, hogy az új stratégia hozzájárul a hazai és a külföldi piacok bõvüléséhez, az élelmiszerbiztonság javulásához, s ahhoz, hogy a magyar termelõket ne sújtsák szigorúbb termelési feltételek, mint uniós társaikat.

Csirkés László, a HAGE igazgatója elmondta: a társaság 2009-ben hozott stratégiai döntést, miszerint új sertéstelepek építésével csökkentik az önköltséget és növelik a hatékonyságot.

Elmondása szerint a 3.000 kocás, évente 90.000 malacot elõállító molnártagi telep a hollandiai TOPIGS tenyésztõ szervezettel együttmûködve magas genetikai értékû alaptenyészetként fog mûködni.

A beruházással 18 új munkahelyet teremtettek Nádudvaron – mondta el az MTI-nek Csirkés László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!