2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Milliárdos fejlesztés a BerettyónForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-11-18 09:42:53
Történelmi évfordulón, november 9-én rakták le annak a 3,5 milliárdos beruházásnak az alapkövét, amit a Berettyó mentén valósítanak meg. A folyószabályozási munkálatokat ugyanis 1854-ben ezen a napon indították meg Szeghalom mellett a Bakonszeg-Szeghalom közötti Berettyó csatorna kiásásával.

Utoljára tehát közel 160 éve volt akkora mértékû fejlesztés a Berettyón, mint amilyen a most kezdõdõ, az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás. A „Berettyó védtöltések fejlesztése a Kis-sárréti és Berettyóújfalui öblözetekben” elnevezésû projekt keretében a folyó teljes magyarországi szakasza megújul, mellyel az érintett 31 településen élõ, mintegy 70 ezer lakos élet- és vagyonbiztonsága javul. Mint azt Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a töltésfejlesztés közvetlenül hat települést érint: Bakonszeget, Berettyóújfalut, Csökmõt, Darvast, Szeghalmot és Zsákát. A fejlesztés során 43 km-nyi hosszon emelik meg a töltést, 27 km-nyi szakaszon szilárd burkolattal. Korszerûsítik a gátõrtelepeket, de két újat is építenek. Megritkítják a medret kísérõ galériaerdõt mintegy 100 hektáron, illetve 25 darab mûtárgyat is felújítanak. A beruházással 2015 májusára készülnek el.

Az ünnepélyes alapkõletételen jelen volt Bodó Sándor, a megyei közgyûlés elnöke, valamint Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ is. Utóbbi örömmel jelentette be, hogy a térség eredményesen pályázott az elmúlt uniós költségvetési idõszakban, mintegy 34 milliárd forintnyi nyertes pályázatuk volt 2007-2013 között, s reményét fejezte ki amiatt, hogy a 2014-2020 közötti idõszak is hasonló eredményt hoz a térség életében. – A megerõsített védelem biztonságot nyújt, illetve a munkahelyek megtartását is jelenti az itt élõknek – közölte Vitányi István.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!