2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sokat bukik, ha csak jövõre vesz lakástForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-11-21 17:59:08
Jobban teszik a lakásvásárlást tervezõk, ha összekapják magukat, és még idén nyélbe ütik az üzletet. Az új illetékszabályok a legtöbb esetben 80 ezer forinttal megdrágítják az adásvételt, egyedül a fiatal elsõ vásárlók és a szükségbõl kis lakásba költözõk járnak jobban jövõre. Õk viszont több százezer forintot nyerhetnek, ha nem rohannak a fészekrakással.

A hétfõ esti parlamenti végszavazással pont került annak a törvénytervezetnek a végére, amely átírhatja azoknak a terveit, akik a közeljövõben költözni szeretnének. A lakásvásárlási illeték mértéke, megfizetésének módja és az igénybe vehetõ kedvezmények rendszere is megváltozik 2013-tól, méghozzá úgy, hogy a legtöbb esetben nem az állampolgárok, hanem a költségvetés jár majd jobban.

Egy kulcs, plusz 80 ezer forint

Eladó tégla építésû lakás, Budapest 11. kerület, Kosztolányi Dezsõ tér, 21,5 M Ft, 57 m2 - olvasható egy találomra megnyitott ingatlanhirdetésben, amely, ha tényleges adásvétel lesz belõle, akkor idén 780 ezer forintot, jövõre viszont már 860 ezret hoz az állam konyhájára. Az általános szabályok szerint ugyanis az eddig alkalmazott két kulcs (4 millió forintig 2 százalék, az a fölötti értékre 4 százalék) a magasabb kulcsban olvad eggyé, vagyis januártól már a teljes ingatlanértékre 4 százalékos illetéket kell megfizetnie a vevõnek.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A 80 ezer forintos pluszteher - amelybõl kijön egy egyszerûbb kanapé vagy akár egy szimpla konyhabútor - valamennyi, 4 millió forintnál drágább lakást vagy házat érint, márpedig ennél olcsóbban már viszonylag kevés helyen találni lakóingatlant. Somogyudvarhelyen, Miskolcon vagy Pécsbányán éppenséggel találtunk 3,5-4 millió környéki kis alapterületû, minden esetben erõsen felújítandó házakat, de mint az Otthon Centrum egy friss elemzése rámutatott: a használt lakások átlagos ára vidéken - a megyeszékhelyeken, városokban - is 9 millió forint körül van, Budapesten pedig 13,8 millió volt az év elsõ felében.

A plusz illeték ennek alapján a fõvárosi vásárlók kiadásait durván 17 százalékkal dobja meg jövõ januártól, a vidéki vevõknek pedig akár 30 százalékkal magasabb illetékkel kell számolniuk - mutatott rá a Lakásfókusz blog szerzõje. Ha pedig valaki nagyobb lakásba költözik, akkor milliónként 40 ezer forint pluszkiadással számolhat: egy 10 milliósból 12 milliós lakásba költözés például az idei 40 ezer forintos illetékmérték helyett jövõre már 80 ezer forintot jelent.

Fiatalok, ne siessetek!

Van azért könnyítés is az új szabályokban, ez az elsõ lakásukat megvásárló 35 év alattiakat, illetve azokat érinti, akik kisebb lakásba költöznek.

A fiatalok ugyanis a mostaninál több kedvezményt kapnak az illeték alól: ha olyan lakást vagy házat vesznek, amely nem kerül többe 15 millió forintnál, akkor az állam 2013-tól eltekint a fizetendõ illeték felétõl. "Ezt már nagyon idõszerû volt megváltoztatni" - jegyezte meg az [origo] kérdésére Nagy Zoltán ügyvéd, ingatlanjogász, hozzátéve, hogy bár eddig is élt némi kedvezmény, de az lényegesen kevesebb: legfeljebb 40 ezer forint volt, és csak akkor lehetett igénybe venni, ha a lakás nem drágább 8 millió forintnál. Egy átlagos, 14 milliós budapesti lakást így jövõre 280 ezer forint illeték mellett szerezhetnek meg a 35 év alattiak - elsõ lakásként -, míg, idén még 480 ezer forintot kellene fizetniük.

Jobban járnak jövõre azok is, akik kisebb, pontosabban kisebb értékû lakásba költöznek. Ha ugyanis az eladott lakásért többet kapunk, mint amennyiért veszünk, akkor úgynevezett negatív illetékalap képzõdik, amelyet jövõre az állam már nem sarcol meg. Idén még megteszi: az illetéket az árkülönbözet abszolút értékére - a már ismertetett sávos módon - meg kell fizetni. Januártól viszont, ha valaki a lakása eladását követõ egy éven belül kisebb értékû lakást vesz, nem kell illetéket fizetnie.


Érdemes igazodni

Az új szabályok ismeretében tehát elég egyszerû levonni a következtetést. A fiatalok akkor teszik jól, ha nem sietnek, és megvárják az új évet. A kivárás tanácsolható továbbá azoknak is, akik úgy próbálnak több levegõhöz jutni, hogy olcsóbb lakásba költöznek, vagy azért, mert devizahitelüket már nehezen nyögik, vagy szimplán így spórolnának a mindennapi kiadásaikon. Ebben az esetben akkor takarít meg többet az ember, ha minél nagyobb a különbség a jelenlegi és az új lakás ára között, így annál inkább megéri megvárni a jövõ évet.

A legtipikusabb, a mostaninál nagyobb lakást vásárlók, akik elmúltak már 35 évesek, és nem az elsõ lakásukról van szó, viszont épp ellenkezõleg, akkor járnak jól, ha siettetik az adásvételt. Arányaiban ez különösen a vidéki vásárlásoknál javallott, hiszen ott az alacsonyabb ingatlanárak miatt a magasabb illetékkulcs százalékosan majd több pluszterhet ró a vevõkre, mint Budapesten.

Óriási piaci mozgásokra azért az új szabályok ismeretében sem kell számítani. "Az egykulcsos illeték kis mértékben ugyan, de generálhat elõrehozott vásárlásokat az idei év utolsó két hónapjában, a biztos lakásvásárlók körében, azonban addicionális keresletbõvülésre nem számíthatunk" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatója a várható piaci hatásokról.

Az Otthon Centrum szakértõi szerint arra is kell figyelni, hogy nem elég az adásvételi szerzõdés aláírását az idei év végéig lezárni, mivel az illetéket a szerzõdés földhivatalba érkezésének idõpontja alapján veti ki a NAV. Számolni kell tehát a beadáshoz szükséges idõvel is - ez a procedúra a törvény szerint akár 30 napot is igénybe vehet. Nagy Zoltán azonban - saját tapasztalatai alapján - úgy véli, az esetek többségében 2 nap alatt is lezajlik a papírmunka, ez tehát érdemben nem korlátozza a vásárlással sietõ vevõket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!