2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hogyan béreljünk lakást?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-11-22 17:51:58
Debrecen - Ne legyünk nagyvonalúak, minden részletkérdést illetõen ragaszkodjunk az írásos megállapodáshoz.

Ha valaki (akár önhibáján kívül) elveszíti a tetõt a feje fölül és albérletbe kényszerül, mindenképp érdemes ingatlanközvetítõhöz fordulnia, ugyanis a szolgáltatás ingyenes (a fõbérlõ fizeti a jutalékot) és számtalan kellemetlenségtõl mentesülhet a bérlõ. A közvetítõnek ugyanis nem célja ingatlanról ingatlanra cipelni az érdeklõdõt a városban, míg el nem fárad és végül talán bérel valamit.

Az ördög és a részletek

A leendõ lakás bérleti díja csak egy tétel, informálódni kell a többi kiadásról is. Ki kell kérni a közüzemi számlákat is, érdemes meggyõzõdni a lakás tehermentességérõl, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat. A számlák összege ezen felül kellõ információt ad a jövõbeni rezsikiadásokról is, amivel szintén számolni kell. Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mérete. Ebben gyakran olyan tételek szerepelnek, amelyek a jövõbeni fejlesztésekhez gyûlnek, így igazából a bérlõ nem feltétlenül élvezi ennek hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de errõl meg kell gyõzõdni. Ha megvan a lakás, még mindig nem ért véget a folyamat, számtalan tisztázandó kérdés marad hátra, amelyet szintén a fõbérlõvel kell átbeszélni és jó, ha ebben egy ingatlanos szakember segít.

Jól jöhet vita esetén

Elsõ, hogy minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerzõdést! Elõfordulhatnak olyan fõbérlõk, akik nem ragaszkodnak a formalitáshoz, de ebbe nem szabad belemenni. Nemcsak pénzmozgásról, de a jövõben esetlegesen felmerülõ költségek kérdésérõl is szó van, amely gyakran tetemes összeg is lehet, nem mindegy tehát, hogy ki fogja kifizetni. A jogilag tiszta helyzet jelenti az egyetlen megoldást, ha vitás helyzetre kerülne sor. A fõbérlõk általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amit bérlõként még a beköltözés elõtt, egy összegben kell kifizetni. Errõl is szülessen írásos dokumentum! A kaució általában arra szolgál, hogy a tulajdonos fedezni tudja belõle az esetleges elmaradásokat, illetve bebiztosítsa magát arra az esetre, ha a bérlõ valamelyik ponton megszegi a szerzõdést. Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerû használata mellett elõforduló garanciális hibák (elromló mûszaki berendezések, csõtörés, stb.) javításának kérdését is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!