2024. április 24. Szerda, György.
 
Adómódosítást javasolnak az ingatlanfejlesztõkForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-07 17:36:18
A közcélt szolgáló beruházás áfa-mentességét és további módosításokat tart szükségesnek a szakma.

Az Ingatlanfejlesztõi Kerekasztal Egyesület (IFK) a közcélt szolgáló beruházás áfa-mentességét, az alvállalkozói költségek iparûzési adóból való levonását, illetve a nem realizált árfolyamkülönbözet adóztatásának módosítást javasolja a kormánynak - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Közleményük szerint az általános jogelvekbõl, a magyar-, valamint az uniós bírósági ítéletekbõl kiindulva, az adóalanyoknál nem áll elõ áfa fizetési kötelezettség, a közcélú beruházások körében megvalósuló közmûátadások, vagy egyéb ingatlanfejlesztések esetén. Ezért biztosítani kell az elõzetesen felszámított általános forgalmi adó levonhatóságát, az áfa-törvény - adólevonásra vonatkozó - egyéb feltételeinek teljesülése esetén.

Az ingatlanok - jellemzõen irodaházak, bevásárlóközpontok - tulajdonosai állnak szerzõdéses kapcsolatban a közmûszolgáltatókkal, így az épület közüzemi díjait közvetlenül õk fizetik meg a közmûcégek felé, majd továbbterheli azokat a bérlõkre.


Végül a harmadik probléma abból származik, hogy a fejlesztõk deviza - általában euró - hitelt vesznek fel, viszont a könyveiket forintban vezetik. A társasági adótörvény alapján az adózó csökkentheti adóalapját a korábbi adóévekben elhatárolt veszteség összegével. Ez év elejétõl csak a tárgyévi - a veszteségelhatárolás nélkül számított - pozitív adóalap 50 százalékos mértékéig lehet a keletkezett elhatárolt veszteséget felhasználni.A problémát az okozza, hogy a közvetített szolgáltatások költségeit közvetített szolgáltatásként, illetve alvállalkozói teljesítésként történõ minõsítése nem egyértelmû a helyi adó törvényben. Az adóhatósági gyakorlat jellemzõen nem fogadja el ezeket a költségeket az adóalapból levonható tételnek.

Az euró alapú hitellel rendelkezõ ingatlanfejlesztõ társaságok a 2011. december 31-i magas - 311,13 forint/euró - árfolyam miatt a múlt évre jelentõs nem realizált árfolyamveszteséget számoltak el, amely elhatárolt veszteséget keletkeztethetett.

Az árfolyamváltozások miatt ez év végén jelentõs nem realizált árfolyamnyereséget számolhatnak el e társaságok. Mivel csak a pozitív adóalap 50 százalékáig lehet figyelembe venni elhatárolt veszteséget, ezért jelentõs adófizetési kötelezettségük keletkezhet - sérelmezi a jelenlegi helyzetet az Ingatlanfejlesztõi Kerekasztal Egyesület.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!