2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hogyan spóroljunk a villanyszámlán: mire jó a dimmer?Forrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-14 13:36:01
A magyar családok villanyszámlájának 20-25 százalékát a világítás teszi ki. Pedig ez az arány lehetne alacsonyabb is. Azon túl, hogy az energiatakarékos fényforrásokkal is rengeteget spórolhatnánk, a különbözõ szabályzós kapcsolók is sokat alakíthatnak berögzült fogyasztási szokásainkon. Ezúttal ezeket mutatja be a Pénzcentrum.hu.

Alig egy hete a kormány által bejelentett 10 százalékos rezsidíj-csökkentéstõl hangos a sajtó. E szerint 2013. január 1-tõl tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. A villamos energia esetében is bejelentett költségcsökkenés érzékeltetéséhez vegyünk alapul egy átlagos méretû családi házat, melynek havi áramigénye ~250 kWh. Ez évente 3000 kWh, ami átszámítva 145 800 forintos költséget jelentett a családnak 2012-ben általános villamosenergia-fogyasztást feltételezve. Ehhez képest 2013-ban már jó 15 ezer forinttal több maradhat a családi kasszában éves szinten. Ez a fogyasztási szint egyébként egy átlagos méretõ társasházi lakás esetében is igen hasonló, hiszen az alapterület csökkenésével nem egyenesen arányos az elfogyasztott áram mennyisége. Egy kisebb méretû lakásban ugyanis ugyanazok a berendezések (hûtõszekrény, villanytûzhely, bojler, stb.) felelnek a fogyasztás jelentõs részéért, mint egy nagyobb családi házban.

A bejelentetett rezsidíj-csökkentés ellenére ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a legtöbbet úgy spórolhatunk, ha az adott hónapban kevesebb kWh áramot használunk el, mint általában. Természetesen a legtöbb villamos energiát azzal takaríthatod meg, ha be sem kapcsolod a fogyasztóidat. Ez természetesen lehetetlen, s a fogyasztási szokásokon is nehéz változtatni. De rengeteget spórolhatsz úgy is, ha különbözõ típusú szabályzós kapcsolókat szerelsz fel az otthonodban, melyek automatikusan fel-, illetve lekapcsolják az egyes fényforrásokat. A kültéri lámpák, az elõszobai világítás, vagy éppen a szellõzõ ventilátor mûködtetésére ugyanis csak a nap meghatározott szakában (pl. éjszaka), vagy bizonyos idõszakonként (pl a reggeli és az esti órákban) van csak szükség.

Mielõtt azonban elkezdenéd használni bármelyik szabályzós kapcsolót, nem árt, ha elolvasod korábbi cikkeinket. "Cseréld le a körtéid: ennyit nyerhetsz a villanyszámlán" c. cikkünkbõl például megtudhatod, hogy a különbözõ típusú fényforrásokkal mennyit is spórolhatsz. "Ennyit nyerhetsz a villanyszámlán: kapcsolgassuk vagy ne?" c. cikkünk pedig abban nyújt segítséget, a különbözõ típusú fényforrásokat, hogyan tudod a legtakarékosabban üzemeltetni. Cikkeink tanulmányozása elengedhetetlen ahhoz, hogy megtudd, a különbözõ típusú szabályozós kapcsolókat, melyik fényforrással érdemes leginkább kombinálni.

DIMMER/FÉNYERÕSZABÁLYZÓS KAPCSOLÓ

A dimmer, vagyis a fényerõszabályzós kapcsolóval fényforrásunk fényerejét és így teljesítményét szabályozhatjuk. A teljesítmény csökkentésével pedig fogyasztásunk is csökkenhet. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb teljesítményen fényforrásunk élettartama is megnõ, mely további - igaz hosszú távú - megtakarítást eredményez. A fényerõszabályzós kapcsolókat ugyanakkor a leghatékonyabban csak a hagyományos izzóinknál tudjuk bevetni. Arról nem is beszélve, hogy nem minden fényforrás esetében használható spórolás céljára a dimmer. Sõt, akadnak termékek, melyek még csak nem is kompatibilisek a fényerõszabályzóval.

A dimmer és a kompakt fénycsõ (CFL)

Az izzólámpáktól eltérõen a kompakt fénycsövek nem vesztik el teljesítményüket alacsonyabb fényerõ mellett sem. Ennek ellenére a fénycsöveket is lehet fényerõszabályozni. Az energiatakarékos kompakt fénycsövek többsége ugyanakkor csak analóg fényerõ-szabályzóval használhatók, digitális dimmerrel, érintõdimmerrel és távirányítású dimmerrel nem mûködnek. Sokan ezért nem is cserélik ki azokban a helyiségekben sem a hagyományos izzókat, ahol naponta több órán át van szükség a világításra. Holott egy kompakt fénycsõvel jóval többet takaríthatunk meg, mint egy dimmerrel vezérelt hagyományos izzólámpával.

A dimmer és a LED

Az izzólámpák és kompakt fénycsövek kiváltására kifejlesztett LED-lámpák váltakozó feszültséget igényelnek. Számos dimmelhetõ 230 V-os LED-lámpát gyártanak, melyeket azonban eredendõen kézi dimmelésre terveztek - a fényáramot a tápfeszültség kapcsolgatásával lehet csökkenteni. Automatizált világítási rendszerhez (pl.: mozgás- vagy fényérzékelõs kapcsolók) azok a termékek megfelelõk, melyek AC-szaggatóval dimmelhetõk. Körültekintõen kell tehát eljárni, mert nem minden dimmer és LED kompatibilis egymással. Errõl a termékek csomagolásán elhelyezett leírásban tájékozódhatunk.

KÜLTÉRI MOZGÁSÉRZÉKELÕS KAPCSOLÓ

A kültéri használatra gyártott mozgásérzékelõk automatikusan üzembe helyezik fényforrásunkat, ha mozgást érzékelnek, majd kis idõ elteltével automatikusan lekapcsolódnak. A mozgásérzékelõs kapcsolókat elsõsorban biztonsági célzattal, illetve a ház körüli közmûvek megvilágításhoz érdemes felhasználni. A legtöbb energiát azonban úgy takaríthatjuk meg, ha csupán mozgásérzékelõs rendszerünk helyett olyan eszközt választunk, mely érzékeny a fényviszonyokra is. Így nappal feleslegesen nem kapcsolódik fel fényforrásunk, ha rendszerünk mozgást észlel.

BELTÉRI MOZGÁSÉRZÉKELÕS KAPCSOLÓ

A beltéri mozgásérzékelõs kapcsolók nagyon hasonlítanak kültéri társaikra, ugyanakkor azoknál jóval kifinomultabbak. A mindennapi használatban két fajtájuk a leginkább elterjedt: az ultrahangos-, illetve az infravörös rendszerek. Az ultrahangos érzékelõk a hangot, míg az infravörös rendszerek a meleget (testhõ) és a mozgást észlelik. Ezeket az eszközöket kombinálva rengeteg energiát spórolhatunk meg otthonunkban. Hiszen gondoljunk csak bele, az elõszobában, vagy a mellékhelyiségben például csak néhány percig van szükségünk a világításra. Mégis nem egyszer feledkezünk meg róluk akár órákra is, miközben zabálják az áramot. De a konyhában, mellékhelyiségben, közlekedõkön is hasznos lehet bevetésük.

IDÕKAPCSOLÓ

Az idõkapcsolók segítségével egy elõre meghatározott idõpontban és idõtartamra aktivizálhatjuk fényforrásunkat. Használatuk kültéren és beltéren egyaránt ajánlott lehet. Az idõkapcsolók két típusát különböztetjük meg: a manuális idõzítõket, illetve a digitálisan elõre programozható berendezéseket. A manuális idõvezérlésû dugaszoló aljzat a hozzá csatlakoztatott fogyasztókat (a vasalót, a másolót, a kávéfõzõt és sok más fogyasztót) elõre beállított üzemidõ után automatikusan és megbízhatóan leválasztja az elektromos hálózatról. A digitálisan elõre programozható idõzítõ, mely leginkább egy digitális termosztáthoz hasonlít pedig lehetõvé teszi az automatikus vezérlést. Így kívánság szerint asztronómiai vagy akár fix óraidõre is beprogramozhatjuk készülékeink mûködését elõre.

Az idõkapcsoló használata kompakt fénycsõvel, illetve LED-lámpával

A manuális idõzítõkapcsoló a kompakt fénycsövekkel, illetve a LED-lámpákkal is egyaránt kitûnõen mûködik. A digitálisan programozható idõzítõk esetében ugyanakkor mindenképp ellenõrizni kell, hogy kompatibilis e a készülék a használni kívánt fényforrással.

FÉNYÉRZÉKELÕS KAPCSOLÓ

A fényérzékelõs kapcsolók leginkább kültéri használathoz ajánlottak - segítségükkel csak az esti órákban biztosítjuk fényforrásaink üzemelését. Éppen ezért biztonsági szempontból, vagy éppen a ház körüli közmûvek megvilágítására alkalmas leginkább használata. De az ünnepi szezonban a díszkivilágítás is hatékonyabban üzemeltethetõ segítségével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!