2024. április 24. Szerda, György.
 
Újabb teher az ingatlantulajdonosoknak: ez is drágul jövõreForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-15 15:23:40
Átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek jövõre a kéményseprési díjak Budapesten - döntött mai ülésén a Fõvárosi Közgyûlés. Sõt, egy tavaszi módosítás szerint az sem bújhat ki az ellenõrzés alól, aki nem engedi be a kéményseprõket az otthonába.

Az infláció mértéke alatt, átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek a kéményseprési díjak Budapesten jövõre - döntött a Fõvárosi Közgyûlés. A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (Fõkétüsz) által készített díjmódosítási javaslat szerint az egyedi kémények évi egyszeri ellenõrzéséért, tisztításáért és mûszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kell majd fizetni, gyûjtõkémények esetében pedig 3573 forintot. A központi fûtési kémények, csatornák és aknák együttes vizsgálata és tisztítása mérettõl és fûtéstípustól is függ: a díjak nettó 376 és 1419 forint között lesznek.

Szigorítással a mérgezések ellen!

Még tavasszal hagyta jóvá a Fõvárosi Közgyûlés azt az indítványt, mely szerint a kéményseprés díjával megegyezõ pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az elõre bejelentett idõpontban a Fõkétüsz munkatársait. Ennek feltétele természetesen az is, hogy a társaság eleget tegyen az elõírt értesítési kötelezettségének. Ha ugyanis a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a Fõkétüsz-nek kell kötbért fizetnie.

A szigorításra fõként azért van szükség, mert évente 100-150 szén-monoxid-mérgezés történik az országban, ebbõl 30-40 eset halálos. Budapest pedig köztudottan a rossz kémények fõvárosa - a kémények 10-15 százaléka azonnali beavatkozást igényel, további 20-25 százalék pedig egy-két éven belül igényel javítást. Sõt, a kémények és tüzelõberendezések rendszeres, szakszerû ellenõrzésével elkerülhetõk lennének a tragédiák. A kéményeket általában évente egyszer kell ellenõrizni, azonban ha valaki például nyílászárókat cserélt a lakásában; konyhai szagelszívót, vagy egyéb elszívó berendezést szerelt fel; esetleg kandallót helyezett üzembe, akkor soron kívül is át kell nézetni a rendszert. Az egyik legfontosabb dolog egyébként a levegõ-utánpótlási problémák megakadályozása.

Az éves kémény ellenõrzés során a Fõkétüsz munkatársai nem csak a lakásokban hagyják ott az adott lakásra vonatkozó sormunkakönyv-tanúsítvány másolati példányát, hanem kitöltenek egy olyan lapot is, amely az egész épületre vonatkozóan közöl általános információkat az épület kéményeirõl. Ezt a lapot az ellenõrzést végzõ szakemberek minden esetben a közös képviselõnek, vagy megbízottjának adják át. Ugyanakkor, ha az épületen olyan kéményproblémát észlelnek, amely közvetlen életveszélyt jelenthet, úgy azt külön levélben hozzák a közös képviselõ, az illetékes hatóságok, illetve a gázszolgáltató tudomására. Mely minden esetben a szolgáltatás felfüggesztését vonja maga után.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!