2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hiánnyal nem tervezhetnek az önkormányzatokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-16 21:54:51
Hajdú-Bihar – Megváltozott a költségvetés tervezése – mondták el érdeklõdésünkre a megye polgármesterei, akik a közelmúltban fogadták el a költségvetés koncepcióját.

Hiánnyal ugyanis nem lehet már tervezni, el kell fogadni, hogy a jelenlegi költségvetés-tervezet jobban közelít a realitáshoz: a bevételeket kell a kiadásokhoz igazítani. – Minden évben komoly feladat elé állít bennünket a koncepció összeállítása, így volt ez most is – fogalmazott Téglás elsõ embere, Czibere Béla. A 2013. évi központi költségvetésérõl szóló, valamint az azt megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot 2012. június 15-én nyújtották be az Országgyûlés elé, de a helyi tervezetek kialakításának idõszakában még egyik törvénytervezetet sem fogadták el. A koncepció kialakítását tovább nehezíti, hogy a költségvetési törvény tervezetéhez 323 módosító és 77 kapcsolódó módosító javaslat érkezett. Az önkormányzati költségvetést érintõen 2013-tól új finanszírozási struktúra alakul ki, amely elszakad a normatív támogatási rendszertõl és helyette a feladat-finanszírozási rendszer bevezetésére kerül sor – vélekedik a városvezetõ.

Feszesebb költségvetés

Még hatályba nem lépett törvényjavaslatokraalapozva tervezték a költségvetésüket.

A munkahelyteremtés, az adósságállomány további csökkentése és infrastrukturális beruházások megvalósítása – ezek Egyek nagyközség fõ céljai a jövõre nézve, s mert a normatív finanszírozás még nem teljesen körvonalazódott a koncepció készítésekor, ezért nem a számok vezéreltek – így mondta dr. Miluczky Attila polgármester. „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötõbe tart” – idézte Senecát a vezetõ, ugyanakkor e gondolat szellemében arra törekedtek, hogy az összes kívánságuk kerüljön bele a koncepcióba. – Fontos, hogy legyen egy egészségesjövõképünk, ezért majd a konkrét számok ismeretében 2013 februárjában felállítunk egy fontossági sorrendet, vélhetõen sok célunk megvalósítását el fogjuk halasztani – tette hozzá.

Fordított logika

A költségvetési logika változását emelte kiBerettyóújfalu polgármestere is. – Eddig az igényekrõl alkudoztunk, mára azonban ez megváltozott; el kell fogadni, hogy feszesebb lett a költségvetés, a bevételekhez és a személyi feltételekhez kell igazodni a kiadásoknak – emelte ki Muraközi István.

Nyíradony csak a fenntartható szolgáltatásokat finanszírozzza, és jelentõs vállalkozási bevételt várnak vagyonkezelõ cégüktõl, amely a közfoglalkoztatást is szervezi – osztotta meg velünk Tasó László polgármester. Országgyûlési képviselõtársa, Kiss Attila elmondta, hogy mit sikerült biztonsággal tervezni. Hivatali szinten például azt a feladatkört, ami áthelyezõdik a járási hivatalhoz. – Ez már biztonságosan tervezetõ volt, mivel az erre a feladatra vonatkozó megállapodásokat megkötöttük októberben. Elég pontosan tervezhetõ az a feladat, ami a KlebesbergIntézményfenntartó Központhoz kerül, mivel az önkormányzat döntött az oktatási intézmények mûködtetési feladatainak felvállalásáról. A hitelkonszolidációra vonatkozóan is voltak iránymutatások, amelyeket figyelembe vettünk – mondta Hajdúböszörmény elsõ embere. A polgármesterek szerint bevételi oldalon némi nehézséget a szociális és oktatási területen a feladatfinanszírozásra történõ áttérés jelentett, de erre vonatkozón is voltak bizonyos minisztériumi iránymutatások. A koncepció szintjén még nem sikerült teljesíteni a forrásokhoz való hozzárendelést, hiszen egyes bevételi források jelenleg még bizonytalanok és nem ismert még pontosan az sem, hogy az adósságkonszolidáció hogyan érinti az egyestelepüléseket - összegeztek a városvezetõk.

Elfogadták, módosulhat

Az önkormányzati költségvetést érintõen 2013-tól új finanszírozási struktúra alakul ki, amely elszakad a normatív támogatási rendszertõl és helyette a feladat-finanszírozási rendszer bevezetésére kerül sor. Elfogadta az Országgyûlés a Magyarország 2013. évi központi költségvetésérõl szóló törvényjavaslatot kedden: a már júniusban benyújtott tervezet szinte minden lényegi eleme megváltozott az Országgyûlés õszi ülésszaka során. Pénteken viszont újabb módosító indítvány érkezett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!