2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Határon átívelõ egészségügy-javítás zárult le Berettyóújfalu és Élesd közöttForrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-16 22:00:36
A berettyóújfalui Városháza dísztermében tartották annak a projektnek a záró rendezvényét, melyet a Gróf Tisza István Kórház és az Élesdi Városi Kórház közösen nyert meg az összefogás és a határon átívelõ együttmûködés az egészségügyi szolgáltatások minõségének javítása érdekében.

Dr. Muraközi Zoltán, az újfalui kórház fõigazgatója elmondta: a projekt keretében 126 ezer eurót nyertek meg, melybõl mintegy 69 ezer euró a vezetõ partneré – az élesdieké - , míg 56 ezer euró a projektpartneré lett. A partiumi kórházból 120 dolgozó, az újfaluiból 350 dolgozó vett részt a közel egy évig futó projektben. Nyolc tudományos ülést tartottak, fele-fele arányban egymás intézményében, de még 30-30 fõ részvételével nyelvtanfolyamokat is tartottak 20 hétig egymásnál. Az élesdiek jobban beszélnek magyarul – jegyezte meg a fõigazgató. A pályázatból infrastrukturális fejlesztésekre is jutott: az élesdiek 16 számítógéppel gazdagodtak, míg az újfaluiak egy laptopot, kivetítõt, projektort, és egy „Józsi bácsit” kaptak, „akit” a sürgõsségi osztályon helyeztek el, az újraélesztést elsajátítandó. - Végsõ soron erõsödtek a kapcsolatok a két kórház között, az igazi eredmény pedig az, hogy emberileg közel kerültünk egymáshoz. Az õszinte, baráti kapcsolatok azt vetítik elõre, hogy a jövõben is megtaláljuk egymást – összegzett a fõigazgató.

 

 

Fotók: Nyírõ Gizella
Fotók: Nyírõ Gizella

 

 

 

 


Létai Zoltán, Élesd alpolgármestere, szintén azt emelte ki, hogy nemcsak anyagilag, szakmailag nyertek a közös pályázattal, hanem olyan emberi kapcsolatok szövõdtek, amelyek a jövõben hasznukra válnak. 
Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõ emlékeztetett arra, hogy a határon átnyúló együttmûködések elindítója és élharcosa a fiatalon elhunyt Pálfi István európai parlamenti képviselõ volt. Berettyóújfalu az európai uniós pályázatoknak köszönhetõen látványosan fejlõdik, ez érezhetõ a strand fogalmán, ahol több a román rendszámú gépkocsi, mint a magyar. Legutóbb Fugyivásárhellyel közös pályázatuk nyert, hamarosan pedig elkezdõdhet a Nagyvárad és Berettyóújfalui közötti kerékpárút építése.

 

 

 

 

 

 


Muraközi István polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy a Városháza díszterme adhat otthont a projektzárónak – jóllehet, a kórház július 4-e óta az állam fenntartásába került. Berettyóújfalu élen jár abban, hogy a határ túloldalán lévõ településekkel élõ kapcsolatot tart fenn. Margitta testvérváros, Nagyváraddal pedig 12 éve közösen rendezik meg a Magyar Kultúra Hete eseményeit. A mostani Élesddel közös projekt pedig a szakmai eredményességen túl emberi kapcsolatok kiépítését hozta el a két kórház között.
Joan Todoca, az Élesdi Városi Kórház fõigazgatója azon meggyõzõdésének adott hangot, miszerint a projekt befejezése ellenére is folytatódik a két kórház közötti együttmûködés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!