2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újra szól az élõzene a ParolábanForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-20 07:37:10
Hosszas kihagyás után újra koncertektõl volt hangos a Parola pinceklub. A Mûvelõdési Központ alatt mûködõ klub egészen szép múlttal rendelkezik, sok híres magyar zenekar tette már tiszteletét nálunk, de találkozhatott már a közönség itt holland, vagy észt zenészekkel is.

Ez a hely a berettyóújfalui underground legfontosabb (és talán egyetlen) helyszíne. A lelkesen szervezett koncertek általában jól sikerülnek, emiatt sokan szívesen térnek vissza a Parolába (pl. Hatred Solution, Beholder, Hanoi, Insane, Angertea, stb.).

Interjú Ékes Ádámmal, "hivatásos koncertlátogatóval":

Üdv! Milyen gyakran jársz el koncertekre?

Hello! Amilyen gyakran csak tehetem. Életem az élõzene!

Mit gondolsz milyen volt a legutóbbi parolás koncert? Hogy érezted magad?

Visszatérõ bulinak nagyon jó, sõt... Ráadásul olyan zenekarokat láthattam amik stílusilag igencsak passzolnak az ízlésemhez, ennek köszönhetõen pedig nagyon jól éreztem magam!

A Parola egykor underground szinten elég neves zenekarok koncertjének adott otthont. Szerinted sikerül újra elérni ezt?

Nagyon remélem! Ugye nem akármilyen koncerteket láthattunk, gondolok itt a Blind Myself, Bridge To Solace vagy a Raze To The Ground bulijára.

Gondolom te is észrevetted, hogy egyre ritkábban jelenik meg a fiatalabb korosztály, gondolok itt a 16-17 évesekre. Mi lehet az oka ennek szerinted?

Igen, észrevettem! Nemrég beszélgettem Újfalu egyik zeneileg meghatározó emberével (Papp Zsoltival), hogy a fiataloknak nincs szüksége az élõzenére, megkapnak mindent a mágikus dobozból és a mindent megmutató és mindent tudó világhálótól. Pont egy hideg, hóeséses napon volt a buli, és minek mozduljon ki? Sajnos ilyen mentalitással találom magam szembe, ha ezt a korosztályt említjük.

 

Interjú Szabó Péterrel, a Hanoi zenekar énekesével:

Hogy érezted magad a legutóbbi parolás koncerten? Milyen volt a zenekar fogadtatása?

Nagyon jól éreztünk magunkat mindannyian, igazán szívélyes volt a fogadtatás, találkoztunk sok régi ismerõssel, és persze a koncert is jó hangulatú volt.

Nem most jártok itt elõször. Milyen emlékeid vannak a helyrõl?

Elõször talán 2007-2008-ban játszottunk ott, még az elõzõ formációnkkal. Akkor még teljesen „no name” banda voltunk, mégis hatalmas buli volt, tele volt az egész hely. Azóta játszottunk ott jó párszor, és sajnos így a saját szemünkkel láthattuk a Parola hanyatlását. Most viszont azt látom, hogy próbál újraéledni a hely, amit nagyon pozitív dolognak tartok, és remélem visszatér a régi lendület és a régi koncertek hangulata.

Hogyan írnád le a Parolát, egy olyan számára, aki még nem volt ilyen jellegû koncerten?

Igazi D.I.Y. (do it yourself, azaz csináld magad - a szerk.) hely. Látszik rajta a helyi arcok kétkezi munkája, a sok pénz és idõ, amit beleöltek. Példaértékû egy ilyen klub, és hatalmas közösségformáló erõt képvisel. Sajnos nem sok ilyen van az országban, külföldön viszont megfordultunk már több hasonló jellegû helyen is.

Ha jól tudom, eléggé otthon vagy a debreceni undergroundban. Mit gondolsz a berettyóújfalui színtérrõl? Találsz-e hasonlóságokat, különbségeket?

Sok berettyóújfalui haverom van, szóval képben vagyok nagyjából, hogy mik történnek felétek. Az utóbbi években sajnos nagyon meggyengült az ottani színtér. Ez betudható több helyi banda (Pluto, HopeToBelieve, Abiocore) feloszlásának is, valamint annak, hogy az emberek egyszerûen egyre lustábbak koncertekre járni. Fontos, hogy legyen néhány arc aki kézbe veszi a dolgokat, koncerteket szervez, zenekart alapít, így lehet fejleszteni a színteret. Az, hogy most ismét lesznek koncertek a Parolában, szerintem mindenképp pozitívan fog hatni a dolgokra, persze ez azon is múlik, hogy a helyiek mennyire járnak le a bulikra. Ne adjátok fel srácok, support underground!

 

Interjú Kiss Tamással, a Parola Közhasznú Egyesület elnökével:

Üdv! Kérlek mesélj kicsit a Parola Pinceklubról!

Szerintem a legjobb, ha az elejérõl kezdjük a történetet. 2002-ben néhány lelkes helyi fiatal megalapította a Parola Közhasznú Egyesületet, amely a várostól egészen 2016 februárjáig ingyen és bérmentve megkapta (mûködési céllal) a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban található pincehelyiséget, amelyet azóta is Parola pinceklubként emlegetnek.

Milyen jellegû eseményeknek ad otthont a Parola?

Alapvetõ célunk, hogy az undergroundban ténykedõ, (tehát a fõsodratú média látókörét elkerülõ) "gitárcentrikus" zenéket játszó zenekaroknak biztosítsunk fellépési lehetõséget, de nyitottak vagyunk minden olyan kulturális rendezvényre és alkalomra, amely színesebbé teheti a szabadidõ hasznosabb és értékelhetõbb eltöltését a városban, valamint a kistérségben.

Nem rég zajlott le az úgynevezett visszatérõ buli. Te hogy látod, hogy sikerült a koncert?

Kezdjük onnan, hogy a visszatérõ bulit egy hosszas jogi procedúra elõzte meg, amely az Artisjus Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület, illetve a Parola között zajlott. Szerencsére rendezõdtek a dolgaink, ezek után sikerült olyan feltételeket kialakítani (gondolok itt a kedvezményesebb jogdíjakra), amelyek után belekezdhettünk a koncert szervezésébe. Maga a rendezvény igen jól sikerült, a három meghívott zenekar (Hatred Solution, Beholder, Hanoi) tényleg nagyszerû hangulatot teremtett a mintegy 50 koncertlátogató számára. Megjegyezem, ez a létszám igencsak jónak mondható, fõleg a hazai viszonyok tekintetében.

Milyen tervek vannak a 2013-as esztendõre?

Alapvetõen itt is két részre bontanám a dolgot. Ami a Parola pinceklubot érinti, természetesen minél több koncertet szeretnénk lebonyolítani, szem elõtt tartva, hogy minél több jó hazai zenekar tegye a tiszteletét nálunk. Elképzeléseink, terveink már vannak, úgy érzem, hogy az egyesületi tagok hozzáállásával sincsenek bajok, tehát elmondhatjuk, hogy bizakodóak vagyunk. Ami az egyéb programokat illeti (konferenciák, rendhagyó könyvtári órák, sportversenyek szervezése), arról annyit érdemes elmondani, hogy a beadott pályázatok elbírálásának eredményétõl függnek. Reméljük, hogy a döntéshozók érdemesnek találják a Parola Közhasznú Egyesületet arra, hogy továbbra is színesítse az ország kulturális palettáját.

Köszönöm mindhárom interjút és a fotókat, Agárdi Tamásnak!

Legközelebbi koncert: december 22 (Gikszer, Replace My Heart, Red Alert) Gyertek el!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!