2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
„A hobbim a munkám” Forrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-12-20 15:48:17
- Interjú Pálfi Zoltánnal, a Komádi 1956 Horgászegyesület és a Komádi Tó Horgászegyesület gazdasági vezetõjével –

 

- Hogyan alakult ki a horgászat iránti szenvedélyed?

- Diákként sokszor részt vettem iskolai kirándulásokon a Körös partnál. Ott fogtam elõször a kezemben horgászbotot, és bár nagy halat nem fogtam - csak apró keszegeket -, mégis annyira megtetszett a horgászat, hogy azóta is szenvedélyemmé vált. Ezután tagja lettem a Komádi 1956 Horgászegyesületnek. Az egyesület többször elküldött horgásztáborba, ahol sok mindent megtanulhattam. Késõbb a hobbim a munkám lett, hiszen közel 10 éve vagyok horgászboltban, mint eladó.

- Mesélj a Komádi 1956 Horgászegyesületrõl!

- Az egyesületnek Molnár Gyula az elnöke. Fõ tevékenységünk a horgászengedélyek érvényesítése és kiadása a Sebes-Körös folyóra és térségeire. Saját vizünk nincs. Ma már 215 tagja van az egyesületünknek, melyre büszkék vagyunk. Minden évben megtartjuk a Sáfrány Károly emlék horgászversenyt a Sebes-Körösön, mely nagyon jó hangulatban szokott eltelni.

- Tagja vagy a Komádi Tó Horgászegyesületnek is. Mit tudhatunk errõl?

- A Komádi Tó Horgászegyesület 1994-ben alakult. Elnökünk Puskás Sándor. 2000-ben vette kezelésbe az egyesület a horgásztavat, amely több éves munkánk eredményeképpen érte el mai arculatát. Horgásztavunk két részbõl áll: a nagyobbik 2 hektár, a kisebbik pedig közel 1 hektár. Az átlagos vízmélység 1,5 métertõl 4, 5 méterig terjed. Haltelepítések évente többször is vannak, ezek megközelítik a 30 mázsát is. Minden telepítés után horgászversenyeket szervezünk, melyeknek létszáma sokszor eléri a 70-100 fõt. A tóban szinte minden halfaj megtalálható: ponty, amur, csuka, süllõ, harcsa, kárász és keszeg. Vendéghorgászaink is szeretik a tavat és a legtöbben visszatérõk, mert jól megközelíthetõ helyen van. A tópart ápolt és sûrûn fásított, amely árnyékot nyújt a meleg nyári napokon a horgászoknak. A fogások változók, de általában a megengedett hal mennyiséget sokan megfogják. Akadnak olyanok is, akiknek nem sikerül, de õk is eltöltenek egy szép napot kellemes környezetben a tó partján.

- Hány tag van? Hogyan lehet az egyesületbe bekerülni?

- 110 fõvel rendelkezik. Az egyesületnek bárki a tagja lehet. A belépéshez kérelmet kell benyújtani, amit az egyesületnek jóvá kell hagynia, valamint aki tag szeretne lenni, annak a tó szabályait is el kell fogadnia.

- Vannak-e gyermekhorgászok az egyesületekben?

- Gyermek és ifjúsági horgászaink sajnos nagyon kevesen vannak. A mai gyerekek fontosabbnak tartják a számítógépet, ezért sokkal kevesebbet járnak a természetbe. De reménykedek benne, hogy idõvel ez változni fog, hiszen ez egy nagyon jó kikapcsolódási lehetõség, ahol csend és nyugalom veszi körül az embert.

- Milyen rendezvényeket szoktatok szervezni?

- A tavalyi évben rendeztük a Megyei Tûzoltó Horgászversenyt. Idén pedig a Közösségi Ház és Városi Könyvtárral közösen, a családi nap keretében rendeztünk egy nagyszerû horgászversenyt.

- Véleményed szerint mire kell figyelni horgászat közben? Milyen egy tapasztalt horgász?

- Szerintem egy horgásznak szeretnie kell a természetet, a tavakat és a folyókat. Felismeri a halfajtákat és azok életmódját. Tudnia kell, hogy melyik halfajtához milyen horgászati módszer illik, és azt alkalmazza. Állandóan szem elõtt kell tartania az újdonságokat, az új csalikat, amivel a leleményes horgász becsaphatja a halakat, és ami segítséget tud nyújtani az új horgászmódszerek elsajátításában is. A kifogott hallal szakszerûen és kíméletesen bánik. Fontos még, hogy a horgász óvja és védje a környezetét azért, hogy mindenki más is örömét lelhesse a természet szépségeiben.

- Miért jó kikapcsolódás a horgászat?

- Kapásra várva az ember a friss levegõn bele pillanthat egy kicsit a körülötte lévõ természetbe. Aztán úszó vagy kapásjelzõ megmozdulása után az emberre törõ izgalom, a bevágás, a hal kifárasztása és megfogása mind-mind felejthetetlen élmény egy horgász számára.

Rozsik Rita

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!