2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Református hitélet Komádiban - Interjú Balogh Sándor lelkipásztorral – Forrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-12-20 15:52:47
  Mozgalmas volt az utóbbi idõben a helyi református élet: programok sokasága, orgonaversenyek, felújítások a templomban és nem utolsó sorban beiktatták új lelkészünket. Ezekrõl és a gyülekezeti életrõl is beszélgettünk Balogh Sándorral.  

- Hogyan került sor a beiktatásra?

Demokratikus választással zajlik az egyházban, hogy ki legyen az új lelkipásztor egy adott egyházközségben. Én eredetileg helyettesnek lettem kihelyezve Komádiba. Fél év alatt a helyi gyülekezettel jobban megismertük egymást és meghívtak ide állandó lelkésznek. Ezután az egyház közgyûlése titkos szavazás útján választott meg, majd október 13-án került sor a beiktatásomra.

- Mesélne errõl?

- A beiktatás idõpontjára kissé nehezen került sor, hiszen ez ügyben a püspök úrhoz kellett alkalmazkodnunk. Õ júniusra ajánlott idõpontot, de sajnos ez pont ütközött a városi Lovas-nappal, így október 13.-ra sikerült egyeztetni. Nagy szervezést igényelt ez az alkalom, de hasznos volt, hiszen összekovácsolódott a gyülekezet. A templom feldíszítésében és a városi sportcsarnokban való készülõdésben a gyülekezet tagjai segítettek. Két asszonytestvérünk pedig az esemény lebonyolításában nyújtott segítõ kezet. De nagyon sok embernek köszönöm még a részvételt, a felajánlásokat és a támogatásokat, pl. az Önkormányzatnak és a Komotthon-nak, vagy ott van a Körös-Körül Néptáncegyüttes, akik fergeteges mûsort adtak, és a sok-sok segítõ, sütõ-fõzõ, értünk és velünk imádkozó ember.

- Voltak-e mostanában, valamint várhatóak-e a jövõben felújítások a templomban?

- Jelenleg folyamatban van az orgonának a nagyszervize, ami elmaradt az utóbbi idõben. A templom külsõ állapotára azt tudom mondani, hogy elõdöm példás állapotban hagyta itt az épületet. Egy-két javítómeszelésen kívül semmi teendõnk nincs. Belülrõl pedig tavaly egy pályázat keretében sikerült a vakolatot mellmagasságig kicserélni, a kavics ágyazatot felújítani és az ablakmagasságig kimeszelni. Sajnos, ha magasabban is akarunk meszelni az komoly állványozást igényel, ami egy újabb pályázat keretében valósulhat majd meg. A nyáron a gyülekezeti termet is rendbe raktuk. Önkéntes munkával sikerült teljesen felújítani a helyiséget a gyülekezeti tagok és más helybéliek segítségével. Ami nagy kérdés számunkra az a Kistemplom helyzete. Ugyanis teljesen leromlott állapotban van. Szeretnénk megtölteni valamilyen hasznos tartalommal, de ez teljes felújítást és átalakítást igényelne, amire természetesen csak pályázati bevételbõl gondolhatunk.

- Hogyan telik egy hete?

- Heti 20 hittan órát tartunk, ami rendkívül befolyásolja az életünket. Ehhez kell igazítanunk a programjainkat és alapos felkészülést is igényel. Ezen kívül vannak a lelkipásztori teendõk, pl. a temetési szolgálat, gyülekezeti tagok látogatása, lelki gondozás, irodai teendõk, adminisztráció és egyéb hétközi alkalmak. Szombaton gyermek-istentiszteletet tartunk, ezen a napon van a kátésoknak is a felkészítés, és az aktuális gyermekmûsorra készülés is. Vasárnap délelõtt Komádiban tartunk istentiszteletet, délután pedig Berettyóújfaluban a kórházban szolgálok, ahol betegekhez viszek egy-egy bibliai igét és együtt imádkozunk.

- Mibõl tevõdnek össze a hittanórák?

- Természetesen korosztályonként változó, hiszen a kisóvódástól a kamaszokig foglalkozunk gyerekekkel, így rendkívül sokrétûnek kell lenni. A fiatalabbaknak a feleségem tartja az órákat, jómagam pedig az érettebbeknek. A hittanórák lényege az, hogy az evangéliumot, azaz Isten szeretetét, a Krisztus váltságáról szóló örömhírt továbbadjuk a gyermekeknek, az õ nyelvükre fordítva. Ugyanakkor nagy hangsúly van a „jóságra nevelés”-en is. Sajnos a mai ifjúság egy része teljesen híján van alapvetõ keresztyéni ismereteknek. Így például, ha megkérdezzük, hogy minek az ünnepe Pünkösd, nagyon sokan nem tudnak válaszolni. Ígyhát nagy kincs az, amit a gyermekek kaphatnak hittan órán! Örömmel látjuk, hogy ezt felismerve egyre többen jelentkeznek is.

- Milyen programokat tervez a jövõben?

- Közeledik a Kárpát-medencei imanap, ami a magyarság összetartozásáról fog szólni, valószínû, hogy lesz egy vendég igehirdetõ is. Szervezés alatt van tavasszal egy presbitertalálkozó, ahol a gyülekezeteknek a vezetõi a bihari egyházmegyébõl gyûlnének össze. Már most tervezzük a nyári táborokat is. Folyik a gyerekek felkészítése az elkövetkezendõ adventi alkalmakra. Most szervezzük az adventi játszóházat, melyen tavaly is nagyon sok gyermek vett részt.  Lázas készülõdés van folyamatban a szentesti mûsorra a templomban, melyre ez úton is szeretettel hívunk és várunk mindenkit. Nagy öröm még, hogy katolikus testvéreinkkel közösen egy kifejezetten zsoltárokat, dicséreteket éneklõ kórus van formálódóban. Alakulóban van a nõszövetség is, amelynek tavaszra tervezzük hivatalos megalakulását.

- Mit tudhatunk errõl a nõszövetségrõl?

- A református nõszövetség egy nagy múltra visszatekintõ szervezet. Célja a gyülekezeten belüli közösségformálás, valamint a szeretetszolgálati munka, és más missziós tevékenységek mind a gyülekezeten belül, mind azon kívül. Valamint olyan gyülekezeti feladatokat látnak el, amelyben kifejezetten a nõk tudnak kiteljesedni és közben jól is érzik magukat. Természetesen a lelki életre is gondolnunk kell, vannak kifejezetten nõknek szóló alkalmak, áhítatok. A Bibliában is sok olyan rész van, amikor nõk a fõszereplõk az adott történetben.

- Üzenne valamit a város lakosságának?

Had ismételjem meg azt a beiktatáson elhangzott igét, amelyet mottóként, vezérigeként vettem az elõttünk álló idõszakra:

Jézus mondja: „Új parancsolatot adok nektek, hogy egymást szeressétek, amint én szeretettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást!  Errõl ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.” (Jn. 13: 34–35.)

Kövessük Õt ebben is, és legyünk a szeretet-parancsolatában is engedelmes gyermekei! Úgy legyen! Ámen!

 

Rozsik Rita

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!