2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Adventi vasárnapokForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-12-20 16:01:57
Közösségi Ház és Városi Könyvtár dolgozói minden évben elkészítik a Fõtéren az adventi koszorút, melyen a gyertyát idén december 2-án gyújtották meg elõször.

Az egyik legfontosabb szimbólum az adventi koszorú, amely 1860-ban keletkezett, és eredetileg a lelki megtisztuláshoz segítette hozzá az embereket. A koszorú hagyomány szerint kerek, mert a kerekség az örökkévalóságot jelképezi. Az egyik adventi gyertyagyújtással kapcsolatos mítosz szerint, minden vasárnap, amikor gyertyát gyújtunk, angyalok szállnak a Földre. Ezek az angyalok segítenek minket, hogy eredményes legyen a karácsonyra való várakozás.

Az elsõ gyertyagyújtáson Bagdi Gyula, Bagdi Gyuláné és a Nyitnikék Kicsinyek Kórusa énekelt, valamint Kolozsvári Andrásné verset szavalt. Balogh Sándor lelkipásztor igehirdetése után Háziné Szelezsán Barbara intézményvezetõvel meggyújtották a koszorú elsõ gyertyáját.  December 9-én Dr. Dénes Zoltán katolikus plébános mondott ünnepi beszédet és Cserép Imre szavalt. A második gyertyát a plébános gyújtotta meg. Ezen a napon a Mikulás és a krampusz osztott szaloncukrokat a vendégeknek. A szervezõk azon a héten mikulás TOTÓ-t készítettek az általános iskola alsó tagozatosai számára. A rendezvényen a helyesen kitöltõk között csomagokat sorsoltak ki.

December 16-án fellépett a Körösmenti gyermek citerazenekar és a református gyülekezet énekkara. A koszorú harmadik gyertyáját Héder Zoltán képviselõ gyújtotta meg.

A következõ vasárnap, 23-án az „Aranykor” Városi Nyugdíjas Klub, a Színjátszó kompánia és a Csicseri Borsó gyermek citerazenekar fog szerepelni. A Körös-Körül Néptáncegyüttes a gyertyagyújtás után önálló mûsort ad a mozi épületében.

A Közösségi Ház és Városi Könyvtár dolgozói minden gyertyagyújtáson forró teával és forralt borral kínálják a megjelenteket.

 

Rozsik Rita

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!