2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
NAV: egyszerûsödik a jövedékiadó-visszatérítésForrás: vallalkozoinegyed.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-26 14:06:33
Változnak a mezõgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, valamint a szõlõ- és gyümölcsültetvények mûveléséhez nyújtott csekély összegû (de minimis) támogatásra vonatkozó szabályok jövõre - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

A NAV közleménye szerint a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésének jegyében a mezõgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, illetve az ültetvények mûveléséhez nyújtott de minimis támogatás érvényesítésére vonatkozó eljárások egy kérelemben elõterjeszthetõk lesznek, az eljárások pedig egyszerûsödnek majd.

A jövedékiadó-visszatérítés során a falugazdászok által végzett, a munkamûveletek elvégzésére vonatkozó elõzetes igazolás kiadása megszûnik. A munkák elvégzésérõl és a földterület jogszerû használatáról, illetve a vonatkozó számlák adattartalmáról a mezõgazdasági termelõ a jövedékiadó-visszaigénylésrõl benyújtott bevallásban nyilatkozik majd.

mti

A vámhatóság az igényjogosultságot kockázatelemzési és ellenõrzési tevékenysége keretében fogja vizsgálni. Az ellenõrzésre kiválasztott visszaigénylõknél a munkamûvelet elvégzésével kapcsolatosan elektronikus úton megkeresi a mezõgazdasági szakigazgatási szervet, illetõleg a vízügyi hatóságot, amelyek a megkeresésre 10 napon belül elektronikusan válaszolnak. A földhasználatot szintén a vámhatóság ellenõrizheti a TakarNet rendszerbõl.

A mezõgazdasági termelõknek 2013. január 1-jétõl papír alapon benyújtott bevallás esetén sem kell csatolniuk a gázolaj adózott voltát igazoló számlákat.

A jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezõgazdasági termelõ a gázolaj vásárlásáról vagy a gépibérmunka-szolgáltatás igénybevételérõl saját nevére szóló, a bevallás benyújtását megelõzõ három éven belül kiállított számlával rendelkezzen - közölte a NAV.

A szõlõ- és gyümölcsültetvények mûveléséhez nyújtott de minimis támogatási kérelmet kizárólag a tárgyévet követõ évben, évente egyszer, a gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó éves bevallásban lehet benyújtani. Ezt a vámhatóság megküldi a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH).

A kérelmet továbbra is a hivatal bírálja el. A NAV azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó bevallást jogosulatlan visszaigénylés miatt elutasítja, akkor az ismételten benyújtott bevallás esetén a de minimis támogatási kérelem már nem érvényesíthetõ, mivel az elutasításról a vámhatóság értesítést küld az MVH-nak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!