2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újabb teher az ingatlanpiaconForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-29 16:21:33
Miskolc – Egy új rendelettel szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásakor, valamint bérbe adásakor is kell tanúsítványt készíttetni.

Január 1-jétõl a kisebb ingatlanok eladáskor istanúsítványt kell készíttetni. Másik elõírás, hogy januártól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványok kötelezõ eleme lett a felújítási javaslat is, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.

Nem lehet megállapítani

Olvasóink véleménye megoszlik a szabályok szigorításával kapcsolatban. Medgyasszayné Humenszky Hedvig ugyan nem vásárolta, hanem örökölte az ingatlanát, de fontosnak tartja, hogy eladáskor a vevõ tisztában legyen az épület energetikai paramétereivel. Mint fogalmazott: szemrevételezéssel nem lehet megállapítani, hogy például mennyi lesz a lakás vagy a ház fûtésszámlája.

Mária viszont, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, feleslegesnek tartja az épület-energetikai tanúsítványt. Szerinte a társasházakban úgyis közösen kell elvégezni a korszerûsítést, így a tanúsítvány beszerzését is közösen kellene intézni. A családi házak tulajdonosaira pedig rá kellene bízni, hogy készíttetnek-e tanúsítványt vagy sem. Ha a vásárló igényli, akkor az eladó úgyis beszerzi a szakvéleményt, indokolt Mária.

Újabb pluszkiadás

Az általunk megkérdezett ingatlanszakértõk sem tartják helyes lépésnek a tanúsítvánnyal kapcsolatos szigorításokat. Szabó István, a Doxabi Zrt.vezérigazgató tulajdonosa úgy fogalmazott, ez egy újabb pluszkiadást jelent az eladónak és a vásárlónak egyaránt. Az eladónak azért, mert 15-30 ezer forintot ki kell fizetnie a szakvéleményért, az vásárlónak pedig azért, mert valószínûleg ez az összeg beépül majd az ingatlan árába. A vezérigazgató szerint, ha valaki ingatlant szeretne vásárolni, akkor elõtte tájékozódik, hogy a ház mibõl épült, milyen a fûtési rendszere, tehát tisztában van a legfontosabb energetikai jellemzõkkel. A tanúsítvány készítõje pedig nem fogja megbontani a falakat, õ is a tulajdonos bevallását veszi majd alapul, tette hozzá Szabó István.

Megjegyezte: az igazi cél valószínûleg az, hogy a kormány pontos statisztikát készítsen a magyarországi ingatlanok energetikai állapotáról, de a tanúsítványok készíttetésébõl adóbevétele is van az államnak.

Elenyészõ összeg

Az Otthon Centrum miskolci irodavezetõje, Budai Tibor szerint sem fogja jelentõsen befolyásolni az ingatlanok árát és forgalmát a jogszabályváltozás. A pár tízezer forint ugyanis az ingatlanok értékéhez képest elenyészõ összeg. Budai Tibor kötelezõ nyûgnek nevezte az épület-energetikai tanúsítványt, egyedül annak hasznos. aki szocpolra szeretne lakást vagy házat vásárolni, mert neki kötelezõ beszereznie a szakvéleményt, jelezte. Vázolta: ha valaki ingatlant vásárol, nem zsákbamacskát szeretne. Ezért a vásárlók általában szakember segítségét kérik, aki megállapítja az ingatlan állapotát, esetleges rejtett hibáit, és az energetikai mutatóit is. Így tehát újabb tanúsítvány beszerzése felesleges, állítja az irodavezetõ.

Többen korszerûsítsenek!

Hozzáteszi: az állam valószínûleg azt szeretné elérni az újabb jogszabályokkal, hogy az energiatakarékos ingatlanok kerüljenek forgalomba, és hogy minél többen korszerûsítsék lakásukat. Megyénkben például megfigyelhetõ, hogy nagyon sok társasház még nem esett át a panelprogramon, tehát sok energiát fogyasztanak. A szakembertõl megtudtuk azt is: Miskolcon jelenleg a vásárlók a kisebb értékû ingatlanokat keresik, vagy az olcsó albérleteket. Megfigyelhetõ, hogy sokan szeretnének vidékrõl a városba költözni, a munkahely reményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!