2024. április 24. Szerda, György.
 
Enni, dohányozni és GPS-t nézegetni se lehet majd a volán mögött!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-13 19:30:42
Sem éhségünket, sem nikotinhiányunkat nem csillapíthatjuk majd a volán mögött, ha a döntéshozók úgy határoznak, hogy újabb tilalmakkal regulázzák meg a kocsiba ülõket.

Egy héttel ezelõtti súlyos karcagi tragédiában öten vesztették életüket, köztük egy hat hónapos gyermek is, miután két autó frontálisan ütközött. A vétkes sofõr áttért a szemközti sávba, miközben – bevallása szerint – a GPS-berendezést babrálta. Meglehet, az a tized másodpercnyi figyelem került öt ember életébe.


A nagy sajtóvisszhangot kapott baleset arra sarkallta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium embereit, hogy megvizsgálják a jármûvezetõk számára tiltott tevékenységeket, mi több, újabbakkal egészítsék ki azokat.
Ilyen lenne például az is, hogy büntethetõ lenne, ha valaki cigarettára gyújt, vagy a szendvicsébe harap vezetés közben, esetleg a GPS-t vagy a fedélzeti számítógépet televíziózásra használná. De vajon mennyire befolyásolják a túlélési esélyeinket ezek a mellékcselekvések?


A Blikk egy vezetéstechnikai pályán próbálta ki, hogyan hátráltat akár csak egy falat étel is abban, hogy elkerüljünk egy végzetes helyzetet. Gyorsan kiderült, hogy egy kézzel fogva a kormányt, bizony hamar az árokban találnánk magunkat. És talán ez még a jobbik eset lenne.

 

– Egyetlen másodpercig tart, amíg észlelünk egy vészhelyzetet, valamint felmérjük, hogyan kéne kimászni belõle. Ezután következik a cselekvés, erre azonban sajnos a legtöbb átlagsofõr nincs felkészülve. Sokan abban a hamis képzetben ringatják magukat, hogy már több ezer kilométer van mögöttük, rázós helyzetben azonban még egyszer sem voltak. Így viszont tapasztalatuk nincs abban, hogy vészeljenek át egy pánikhelyzetet – magyarázta Kovács Attila, a Full Driving iskola oktatója, aki szerint minden egyes olyan elfoglaltság, mint például a dohányzás vagy az evés, eltereli a sofõr figyelmét az útról.

Evés közben csak az egyik kéz van a kormányon, ami balesetveszélyes. A tervezett változtatásokkal kapcsolatban megkérdeztük a minisztériumot is, lapzártáig azonban nem kaptunk választ. Azt közleményükben kihangsúlyozták, a tilalmak üzenete leginkább az lehet, hogy egy bekövetkezõ balesetnél a jármûvezetõ gondatlan magatartását súlyosbító körülményként veszik majd figyelembe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!