2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Közlekedéssel kapcsolatos rendeleteket módosított a kormányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-17 11:41:01
Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) – A jármûvekkel kapcsolatos hatósági ügyek elektronikusan is intézhetõk februártól, illetve a nagyobb jármûvekre kiadott jogosítványokat külföldön csak a 21. illetve a 24. éves életkor betöltése után lehet használni – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány még 2006-ban hozta létre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát. Február 1-tõl ennek kizárólagos feladata lesz az, hogy az elektronikus úton indított közlekedési igazgatási ügyekben elsõ fokon eljárjon. A rendelet egyúttal kimondja, hogy a jármû eladását a volt tulajdonos elektronikusan is bejelentheti. A bejelentési idõ továbbra is az eladástól számított 8 nap. Elektronikusan is igényelhetõ a nemzetközi vezetõi engedély, amelyet a hivatal 15 napon belül kézbesít.

Ezek mellett számos egyéb esetben intézhetõk a jármûvel kapcsolatos hatósági ügyek elektronikusan. Így például a forgalomból való ideiglenes kivonás, majd visszahelyezés, a törzskönyv, illetve az elveszett rendszám vagy forgalmi engedély pótlása is.

Az elektronikusan igényelt utángyártott rendszámtábla 15 napon belül – az ügyfél választása szerint – postára kerül, vagy az általa megjelölt közlekedési igazgatási hatóságnál átvehetõ. A hátsó rendszámtábla azonban postai úton nem kézbesíthetõ, azt csak az ügyfél által megjelölt közlekedési igazgatási hatóságnál lehet átvenni. Feltehetõen ennek az az oka, hogy a hátsó rendszámra kerülõ érvényesítõ címke pótlása is kérhetõ elektronikusan, és a kettõ együtt vehetõ át a hatóságnál.

A B-kategóriás (úrvezetõ) jogosítvánnyal rendelkezõ személy továbbra is csak a 18. életévének betöltése után vezethet jármûvet külföldön. A rendelet kiegészült azzal, hogy a 2013. január 18-át követõen kiadott C-kategóris (teherautóra szóló) vezetõi engedély a 21. életév, míg a D-kategóriás (buszra szóló) csak a 24. életév betöltése után használható külföldön.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!