2024. április 24. Szerda, György.
 
Atomrobbantást hajtott végre Észak-KoreaForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-05-25 14:08:40
  Hétfõ reggel sikeres atomrobbantást hajtottak végre Észak-Koreában. Ez már a második nukleáris teszt, korábban közel három éve volt ilyen. A teszt után nem sokkal rakétát is kilõtt Phenjan. Dél-Korea válságtanácskozást tart. Barack Obama szerint súlyosan aggasztó a helyzet.

Észak-Korea bejelentette, hogy hétfõ reggel sikeresen végrehajtotta második földalatti kísérleti atomrobbantását. Néhány órával a robbantást követõen a Yonhap jelentette, hogy Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétakísérletet is végrehajtott. A robbantás az eddiginél is mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszíthatja a sztálinista vezetésû távol-keleti országot, de növelheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezetõ hazai népszerûségét.

A robbanás ereje tíz és húsz kilotonna között volt - írja orosz hadügyi szakértõk adatai alapján a Guardian. Egy kilotonna ezer tonnányi TNT robbanóanyag erejének felel meg - az észak-koreai robbantás nagyjából ugyanolyan erõs volt, mint a Hiroshimára ledobott amerikai atombomba, írja a Guardian.

A földalatti robbantás után Észak-Korea hétfõn két rövid hatótávolságú rakétával is kísérletet hajtott végre - írja a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Egy dél-koreai tisztviselõ szerint ezzel azokat az amerikai kémrepülõket fenyegették, amelyek a nukleáris robbantás helyszínét akarták felderíteni.

Hétfõn rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az észak-koreai atomkísérlet ügyében - jelentette be Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete. A nukleáris teszt miatt Dél-Korea Kínával, Japánnal, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal együttmûködve hivatalosan kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy tegye meg a megfelelõ lépéseket. Ez az öt ország vett részt ugyanis az Észak-Koreával folytatott hatoldalú beketárgyalásokban.

Barack Obama szerint súlyosan aggasztó a helyzet


Súlyosan aggasztó az észak-korei helyzet - jelentette ki Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke éjszakai közleményében. A Fehér Ház a legritkább esetben ad ki éjszaka közleményeket - írja a Los Angeles Times. Barack Obama szerint a nukleáris kísérletek fenyegetést jelentenek a békére, és cselekvésre kell sarkallniuk a nemzetközi közösséget. Észak-Korea Barack Obama szerint veszélybe sodorja a nemzetközi közösség stabilitását.


Li Mjungbak dél-koreai államfõ válságtanácskozásra hívta össze a kormány tagjait - írja a Reuters. A dél-koreai pénzügyi szervezetek vezetõi szintén válságtanácskozás tartanak, a robbantások híre ugyanis megrengette a szöuli tõzsdét. Kríziscsoportot álíltott fel, és rendkívüli ülést hívott össze a dél-koreai hadsereg is. Szöulban tüntetések kezdõdtek a robbantások hírére.

Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelõs biztosa jelenleg Vietnamban tárgyal, ahol európai-ázsiai külügyminiszteri találkozót tartanak negyvenöt ország részvételével. Eredetileg a gazdasági válság és a mianmari helyzet lett volna a fõ téma a megbeszélésen, a robbantások híre azonban valószínüleg felülírja ezt.

Magyarország elítéli az észak-koreai nukleáris kísérletet - jelentette ki Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára az MTI-nek, aki szintén részt vesz a vietnami találkozón.


A mostani atomrobbantás erõsebb volt, mint az élõzõ


Phenjan április végén már jelezte, hogy hamarosan végrehajtja második kísérleti atomrobbantását, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa megrótta egy rakéta április 5-i fellövéséért. A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség szerint a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentõ erõ építését célzó lépések része, amelyek az ország védelmét szolgálják. A második atomrobbantás ereje, és az ellenõrzés technikai színvonala egyaránt meghaladta az elsõ tesztét - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Észak-Korea elsõ kísérleti atomrobbantását 2006 októberében hajtotta végre. Az elsõ tesztet az ország északkeleti részén végezték. A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét.


Elõzõleg a Yonhap arról számolt be, hogy Észak-Koreában "mesterségesen keltett földrengés" történt. A történtek miatt Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!