2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mérgezett lakáshitelek bukkannak elõ mindenfelõlForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-23 09:18:44
Nincsenek egyedül annak az angyalföldi társasháznak a lakói, akiknek gyakorlatilag újra meg kellene vásárolniuk az egyszer már kifizetett lakásukat, mert átverte õket a kivitelezõ. Az ügyrõl szóló cikkünk megjelenése óta fél tucat hasonló esetrõl értesültünk. Makón, Szegeden, Kalocsán, Debrecenben, Gyõrben, Miskolcon és a fõváros 17. kerületében is akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül kilakoltatás fenyeget.  

"Mi nem adjuk fel, továbbra is küzdünk az otthonainkért " - írta egy hozzászóló péntek este a Projekthitelbõl Visszamaradt Jelzálogkárosultak Országos Fórumának Facebook-oldalán. A csoportot egy nappal az után hozták létre, hogy az [origo] beszámolt egy 13. kerületi társasház néhány lakástulajdonosának megpróbáltatásairól - arról, hogy olyan pénzt akar bevasalni rajtuk a házuk felépülését finanszírozó bank, amellyel a beruházó rövidítette meg. A történetek legabszurdabb vonása, hogy rendre azok vannak a legnagyobb bajban, akik kevés kölcsönt vettek fel a vásárláshoz.

Az alaphelyzet mindenütt ugyanaz: az építtetõ kijátszotta a hitelezõ bankot azzal, hogy a vevõkkel nem a projektszámlára fizettette, majd eltette a vételárat vagy annak egy részét. A cég késõbb nem törlesztette a hitelét, fizetésképtelenné vált, így a pénzintézetnek az érintett lakásokon keretbiztosítéki jelzálogjoga maradt, és azt érvényesíteni is akarja - tekintet nélkül arra, hogy a lakásuk elvételével fenyegetett vásárlók nem hibáztak.

Tûrniük kell

A tulajdonosok vétlensége nem hatotta meg például azt a bíróságot, amely a Raiffeisen Bank és egy szegedi, valamint egy makói társasház lakóinak perében döntött tavaly december 28-án. Az elsõfokú ítélet kimondta, hogy mivel a jelzálog bejegyzése jogszerû volt, a tulajdonosoknak "tûrniük kell", hogy a bank kielégítse a követelését - függetlenül attól, hogy a károsultak feljelentést tettek, és a perben igyekeztek a bank eljárásának több, szerintük szabálytalan pontjára felhívni a figyelmet.

"A Raiffeisen Bank nemcsak nem ellenõrizte tartalmilag a lakásvásárlási szerzõdéseket, de jóváhagyta, hogy az elõírt minimumár felénél is olcsóbban értékesítsen a beruházó. Így a kihelyezett banki hitelek érthetõen nem térülhettek meg. Ráadásul volt, amikor a projektszámlára beérkezõ több millió forintot nem vételárként vette figyelembe, hanem a késedelmi kamat törlesztéseként számolta el. Pedig korábban írásban nyilatkozott arról, hogy ha bejön a pénz, azt a tehermentesítésre használja föl" - magyarázta az [origo]-nak az egyik makói érintett, Miklán András.

Felháborítónak tartja, hogy az ítélet azt is szentesíti, ami szerinte a bank jogalap nélküli gazdagodása: a Raiffeisen az eredeti áránál 60 százalékkal többet érõ ingatlant venne el, mivel a szerkezetkészen megvásárolt lakásokat maguk a lakók fejezték be több millió forintért. "Sajnos a Raiffeisen eddig nem követte más bankok példáját, egyezkedés helyett embereket tenne az utcára" - mondta Miklán András. Kérdéseinkkel megkerestük a Raiffeisent, a sajtóosztályon azt a választ kaptuk, hogy a bank "törekszik a helyzet rendezésére, de a folyamatban lévõ jogi eljárás miatt egyelõre részletes információkat nem tudunk adni".

Beruházó: Hunyadi Projekt Kft., Bakay Projekt Kft. (mindkettõ felszámolás alatt)
Cégtulajdonosok: Kész Fészek Kft., Csala Attila, Lengyel Gábor
Finanszírozó: Raiffeisen Bank
Keretbiztosítéki jelzálog értéke: összesen 450 millió forint
Károsultak száma: 20

"Csak utólag vált világossá számunkra, hogy a 13,8 milliós vételárat miért is akarta tõlünk készpénzben a vállalkozó. Végül csak az elsõ részletet adtuk így, aztán kiderült, hogy az utalással fizetett összegek sem a jó helyre mentek" - számolt be az említett Facebook-csoportot is alapító Nagy Kata a budapesti 17. kerület egy 6 lakásos társasházának ügyérõl. A vállalkozó bíróság elõtt áll ugyan, de vagyona nincs, így elítélése esetén sem remélhetõ a kár megtérítése.

"A legnagyobb gond, hogy az ellenjegyzõ ügyvéd az eredeti szerzõdést el sem juttatta a földhivatalhoz, így a tulajdonjogom sem lett bejegyezve. Egyébként a projekthitel furcsasága, hogy a [finanszírozó Szõreg és Vidéke] Takarékszövetkezet jelzálogjogát elõbb jegyezték be, mint a nekem lakáshitelt nyújtó Erstéét, pedig a tulajdoni lap szerint egy héttel késõbb érkezett a kérelme. A takarékszövetkezet arra hivatkozik, hogy nem is tudott az érintett lakások értékesítésérõl" - mondta Nagy Kata. Hétfõn feltettük kérdéseinket a takaréknak, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Beruházó: Binmobil Kft. (felszámolás alatt)
Cégtulajdonos: Binder Zoltán
Finanszírozó: Szõreg és Vidéke Takarékszövetkezet
Keretbiztosítéki jelzálog értéke: 50 millió forint
Károsultak száma: 2


A probléma a korábban már az országos sajtóban is figyelmet kapott debreceni Füredi kapu lakóparkban is felütötte a fejét. A Firebird Zrt. részben az állami tulajdonú MFB Fejlesztési Tõkealap finanszírozásával 586 lakást tervezett itt építeni, de csak az elsõ ütem 139 lakását fejezte be rendben. A többinek vagy nincs használatbavételi engedélye, vagy el sem készült. A projekthitel nagy részét nyújtó Erstétõl 30-35 ember kapott eddig értesítést arról, hogy a bankhoz nem jutott el a kifizetett vételár egy része. Az Erste a levelek tanúsága szerint 60-70 százalékot hajlandó engedni a jussából, továbbá vállalta, hogy a befejezetlen lakásokat felépítteti.

Az MFB Fejlesztési Tõkealap 2011 júliusában feljelentést tett, mert a gyanú szerint a hitelekbõl több százmillió forintot eltüntetett a Firebird Zrt. Elnök-vezérigazgatóját tavaly júliusban sikkasztás, hûtlen kezelés és csalás bûntettének gyanújával hallgatták ki, és elõzetes letartóztatásba helyezték. A Firebird Zrt. már 2009-ben rajta volt a 100 millió forintnál több adóval tartozó adózók listáján.

Az Erste érdeklõdésünkre csak annyit erõsített meg, hogy "tárgyalásban áll az érintett tulajdonosokkal, melynek keretében mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakossági és a vállalati ügyfelek kezelése a bank és az ügyfelek érdekeinek figyelembevételével történjen". Üzleti és banktitokra hivatkozva részletes tájékoztatást nem adott.

Beruházó: Firebird Zrt. (felszámolás alatt)
Finanszírozó: Erste Bank
Keretbiztosítéki jelzálog értéke: vélhetõen több száz millió forint
Károsultak száma: legalább 30


"A 2009-ben aláírt szerzõdésünkben nem szerepelt, hogy a Szigetvári Takarékszövetkezet számlájára kellene fizetnünk, így mivel kölcsönt nem vettünk fel, a teljes, 13 milliós összeggel azt csinált a beruházó, amit akart. Próbáltunk peren kívül egyezkedni, de a takarék a teljes vételárat követeli, kamatokkal együtt, és már meg is nyerte a pert. Mi is bepereltük a céget, de hiába, rég bedöntötték" - mesélte egy 10 lakásos kalocsai társasház esetét az egyik, neve elhallgatását kérõ tulajdonosa. A társaság tulajdonosa az Opten cégadatbázis szerint 5 cégben tûnik fel, ebbõl 4 felszámolás alatt áll. A takarékszövetkezet illetékes vezetõje az [origo]-nak azt írta, hogy "az üggyel összefüggésben jelenleg büntetõ és polgári peres eljárás van folyamatban, melynek jogerõs befejezéséig a takarékszövetkezetnek nem áll módjában a kérdésekre érdemi választ adni, illetve az ügyben nyilatkozatot tenni".

Beruházó: Alap Invest Kft. (felszámolás alatt)
Cégtulajdonos: Kovács József
Finanszírozó: Szigetvári Takarékszövetkezet
Keretbiztosítéki jelzálog értéke: 127 millió forint
Károsultak száma: 8


Ránézésre jobb helyzetben van az a miskolci ház, ahol a 20 lakás több mint felét nem sikerült még értékesítenie az építtetõnek, így legalább van vagyona. Itt csak azok a pénzek hiányoznak, amelyeket készpénzben kért az eladó. Ez kinél 4, kinél 10 millió - mondta az egyik érintett, Tóth Andrea. Egy éve tettek rendõrségi feljelentést, a nyomozás folyik. "Szerencsére a bank egyelõre nem követeli a pénzt, vélhetõen azért, mert a felszámolási eljárás még nem indult el" - mondta Tóth Andrea. A beruházó cég egyik tulajdonos-ügyvezetõje, Malejkó László 2009-ben a megyei Prima Primissima-díjkiosztón az év építési vállalkozója lett. A ház akkor már állt, de a problémák csak tavaly derültek ki.

Beruházó: Mafém Project Kft.
Cégtulajdonos: Malejkó László, Veress Károly
Finanszírozó: Erste Bank
Keretbiztosítéki jelzálog értéke: 250 millió forint
Károsultak száma: 8

Az építtetõk nem csak lakóingatlanokra specializálódtak. B. Á. 4 éve vett egy új építésû üzlethelyiséget Gyõrben 35 millióért, melyrõl két évvel késõbb kiderült, hogy 20, illetve a legfrissebb ajánlat szerint 12 millióért tehermentesíttetné a bank. Azóta elõkerült az eredeti elõszerzõdés két módosított verziója, a hamisított aláírásával - állítja. Õ és a bank is tett feljelentést, az idõközben felszámolás alá került cég ügyvezetõje ellen.

Beruházó: Kálvária Invest Kft. (felszámolás alatt)
Cégtulajdonos: Horváth Csaba
Finanszírozó: Erste Bank
Keretbiztosítéki jelzálog értéke: 400 millió forint
Károsultak száma: 1

Hogy miért éppen most bukkannak fel egymás után ezek az ügyek, nem tudni. Egy lehetséges magyarázat, hogy a kétezres évek közepén volt egy nagy lakóingatlan-építési hullám, amely közben a banki ellenõrzés még nem volt elég szigorú - és mostanra telt el a hosszadalmas hivatali eljárások végigviteléhez szükséges idõ. Aligha lehet megbecsülni, hogy hány hasonló eset lehet még. Valószínûleg nem jellemzõ, hogy az emberek különösebb ok nélkül ellenõriznék, hogy az új építésûként, évekkel ezelõtt vásárolt lakásukon nincs-e jelzálogjoga egy általuk nem ismert banknak, vagyis idõvel akár újabbak is elõkerülhetnek.

Ennél is érdekesebb kérdés, hogy vajon felelõsek-e az érintett pénzintézetek. Egy korábban lakossági területen vezetõ pozícióban dolgozó bankszakember egyetértett azzal a felvetésünkkel, hogy ilyesmi csak akkor fordulhat elõ, ha "lazán kezelik" az ügyeket. Egy hitelnyújtótól elvárható lenne a projektek szigorú ellenõrzése, bár "nagyban ez azért nem olyan egyszerû" - mondta. Tény, hogy ha a bankok odafigyeltek volna arra, mi történik az általuk finanszírozott projekteknél, az elsõ esetek után rögtön ki lehetett volna szúrni, hogy a beruházók tilosban járnak. Az, hogy a jogi felelõsség megállapítató-e, az elsõ olyan perek lezárultakor derül majd ki, amelyeket károsultak indítottak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!