2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Változik a gyógyszertámogatások rendszereForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-02-01 13:42:07
Az Emberi Erõforrások Minisztériumának kiadott közleménye szerint több ponton is megváltozik a gyógyszertámogatások rendszere, amely mind a járóbeteg ellátást, mind a fekvõbeteg ellátást érinti. Az Egészségügyért Felelõs Államtitkárság szerint a módosítások a hatékonyságjavulást célozzák. Például az ellátásbiztonságot erõsíti, hogy a vaklicit megváltozik, a jövõben csak azok a termékek válhatnak viszonyítási alappá, amelynek a gyártója az eddigieknél magasabb forgalmi arányt biztosít.

 

A gyógyszertámogatások esetében az EMMI Egészségügyekért Felelõs Államtitkársága több módosítást tett a jogszabályokban, amelyek a terápiás lehetõséget bõvülését és a hatékonyságjavítást célozzák. A járóbeteg-ellátásban például több készítmény is elérhetõvé válik a jövõben, amely például a Hepatitis C vírus okozta megbetegedésekben, a prosztata rák vagy éppen a méh jóindulatú daganatának kezelésére szolgál. Ezen felül a járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek vonatkozásában is számos pontosítás történt, amely a szív érrendszeri, pszichiátriai betegek esetében eredményez hatékonyságjavulást.

Az ellátásbiztonságot tovább erõsítõ elemek közé tartozik, hogy azon gyártók, akik a "vaklicit" során az árajánlatuk révén preferált státuszba kerültek, viszont késõbb nem tudják a folyamatos ellátást késõbb garantálni, azok az adott gyógyszer vonatkozásában a következõ licit esetében nem nyerhetnek preferált státuszt. Mindez azt jelenti, hogy a verseny során legolcsóbbá és ezzel viszonyítási alappá váló gyógyszer státuszának eléréséhez a jövõben az eddigieknél magasabb forgalmi arány elérése lesz szükséges.

A fekvõbeteg ellátásban is számos változásra kell felkészülni. A tételes elszámolású gyógyszerek terápiás felhasználásával összefüggõ rendelkezések módosulnak, amely hatására például az onkológiai ellátások területén bizonyos fokú hatékonyságjavulásra lehet számtani. A minisztérium nemrég jelentette meg, hogy további 10 milliárd forintos uniós pályázati forrás lesz lehívható, hogy olyan centrumokat hozzanak létre az ország több nagyobb kórházában, amelyek képesek a szükséges speciális labor és kórszövettani hátteret biztosítani (biológiai terápiák esetében). A közleményben részletezett módosításokkal számos új készítmény elszámolása válik lehetõvé a fekvõbeteg ellátásban, miközben a terápiás lehetõségek is bõvülnek a hematológia, a reumatológia és egyéb belgyógyászati kezelések esetében.

A hír pozitív a hazai tõzsdei gyógyszergyártók számára, ez ugyanis háttérbe szoríthatja az olcsó, fõleg ázsiai (India), néha bizonytalan eredetû importot, aminek révén a korábbi vaklicitek során több cég igen tetemes árcsökkentéseket vállalt, hogy megszerezze a referenciatermék státuszt. A jövõben ezáltal a hazai gyártókra nehezedõ árnyomás enyhülhet, ez pedig kedvezõ - fõként az Egisnek, itt ugyanis a magyar piac irányába való kitettség jelentõsebb.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!