2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Erre csak kevesen gondolnak, amíg meg nem történik a bajForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-06 10:07:13
Magyarországon tradicionálisan az ingatlan számít az egyik legnépszerûbb hosszú távú befektetésnek. Természetes, hogy a ház- és lakástulajdonosok nem csak otthonukat, hanem befektetésüket is védik a lakásbiztosítással: a legtöbb otthonbiztosítás a lakóépületre és a háztartási ingóságokra terjed ki, illetve leginkább az elemi károkra és az üvegtörésre nyújt fedezetet. Fontos azonban tudni, hogy léteznek már olyan biztosítások is, amelyek komplex, azaz sokkal szélesebb körû védelmet is jelentenek.

Felmérések szerint a magyar ingatlantulajdonosok szeretik saját maguk meghatározni, hogy milyen kockázati elemeket tartalmazzon a lakásbiztosításuk. Elõfordulhat azonban, hogy olyan káresemény ér minket, amire elõzetesen nem is gondoltunk egészen addig amíg meg nem történt a baj. Mindenki életében történhetnek váratlan és kellemetlen események, az ezekbõl fakadó ismeretlen kockázatok rejtik a legnagyobb veszélyt.

Képzeljük el a következõ szituációt: a szomszéd kutyája a kerítésünk alatt kiássa a földet, átszökik az udvarunkba és megrágja, tönkreteszi a kerti bútorokat, a sporteszközöket vagy akár a kert karbantartásához használt eszközöket. Sokan azt gondolnák, ezt a szituációt csak úgy lehet megoldani, ha rá tudjuk bizonyítani a kutyusra a csínytevést, szomszédunktól pedig követeljük, hogy fizesse meg háziállata által okozott kárt.
Fontos azonban tudnunk, hogy már Magyarországon is találhatunk olyan, úgynevezett all-risk, azaz összkockázati biztosítást, amely ilyen esetben is segít. Tehát nem csak a klasszikus káresemények (mondjuk egy ablak betörése, csõtörés, stb.) ellen véd, hanem sokkal szélesebb körû, komplexebb megoldást nyújt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodnunk a biztosító által meghatározott biztosítási események és kizárások (azaz a nem térülõ események) sorában, hanem egy listában megtaláljuk azon káreseteket, amelyekre e szerzõdések nem vonatkoznak.


Miben segíthet az all-risk biztosítás?


Az all-risk biztosítás elsõsorban azoknak ajánlható, akik sokféle káruk megtérítését várják el a biztosítótól, cserébe elfogadják az átlagosnál magasabb biztosítási díjat. Az ilyen fedezet azok számára jó megoldás, akik nem tudják pontosan meghatározni milyen kockázatokat éreznek veszélyesnek, hiszen ez a biztosított vagyontárgyakat ért bármilyen kárra fedezetet nyújt, a szerzõdési feltételekben meghatározott kizárások kivételével. Érdemes olyan all-risk biztosítást választanunk, amely tartalmaz felelõsségbiztosítást is. 

Kimondottan ajánlható az all-risk lakásbiztosítás azoknak, akik értékes bútorokat, szerszámokat tárolnak a kertjükben, a fészerben, vagy a pincében. Hasznos segítség lehet, ha hõszivattyú, napkollektor, szélturbina van az udvaron - ezeknél az értékes berendezéseknél kiemelten fontos a biztosítás. 

A biztosítási események között általában megtalálható a napjainkban oly sok veszteséget okozó vihar, jégverés, felhõszakadás is. Kártérítést nyújtanak a leggyakrabban elõforduló beázási károkra, üvegtörésre, de a rablás, kifosztás vagy a betöréses lopásra is. Ha betörés vagy ennek kísérlete során az épület is megrongálódik, akkor ezek helyreállítását is téríti a biztosító (a feltételekben meghatározottak szerint). 

A vagyonbiztosítás biztosítási eseményei között megtalálhatjuk a tûz, árvíz, felhõszakadás, vihar, villámcsapás, villámcsapás indukciós hatása, jégverés, hónyomás, csõtörés, beázás, épületrongálás, földcsuszamlás, ismeretlen építmény, üreg beomlása, üvegtörés, robbanás, robbantás, betöréses lopás, rablás és kifosztás, lopás, kõ- és földomlás, földrengés, idegen tárgyak rádõlése, idegen jármû ütközése, zárcsere káreseményeket. Nem mellékes, hogy ha esetleg meteor csapódna házunkba, az all-risk biztosítások általában erre is fedezetet nyújtanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!