2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egy hetük van menteni a megtakarításaikat az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainakForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-11 20:23:02
Új kasszát kell keresniük az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfeleinek, ha továbbra sem szeretnének átlépni a tisztán állami nyugdíjrendszerbe. A késõn ébredõk megtakarításait einstandolja az állam - írja a Népszabadság.

Húszmilliárd forinttal is gazdagodhat az állam a megszûnõ OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainak megtakarításaiból, amennyiben azok nem lépnek át egy másik kasszába. Utoljára a héten van erre lehetõségük - áll a Népszabadság cikkében.

Az OTP december közepi küldöttgyûlése döntött a kassza végelszámolásáról. A tagokat januárban levélben értesítették, ennek kézhezvételétõl számítva harminc napjuk van nyilatkozni arról, hogy új szolgáltatót választanak, vagy visszalépnek az állami rendszerbe.

Aki nem nyilatkozik sehogyan sem, annak megtakarításait lenyeli az állam, arra pedig késõbb kell válaszolniuk, hogy a hozamaikkal mit szeretnének kezdeni: készpénzben vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlára kérik az összeget, esetleg felajánlják azt az államnak. Aki elfelejt nyilatkozni, az ezzel az összeggel is automatikusan a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alapot gyarapítja. A visszalépõk csak reálhozamra és a tagdíj-kiegészítésre tarthatnak igényt, a 2012 januárja óta fizetett önkéntes tagdíjak szintén az államhoz kerülnek.

A Népszabadság információja szerint tavaly szeptemberben az OTP Magánnyugdíjpénztár 13 531 tagjának összesen 32 milliárd forint megtakarítása volt. Közülük a megszûnés bejelentése óta 1973 tag lépett át az egyik megmaradt pénztárhoz (Aranykor, Axa, Budapest, ING, MKB, Pannónia, Szövetség), a legtöbben az ING-hez. Ez mindössze a tagok 14 százaléka, vagyis elõreláthatólag a többség szándékosan vagy feledékenységbõl vissza fog lépni az állami rendszerbe. Ez körülbelül húszmilliárd forintot jelent majd a költségvetésnek.

A magángyugdíjpénztárak megszüntetése során összesen háromezermilliárd forint megtakarítás került az adósságcsökkentõ alaphoz, ebbõl tavaly november végére mindössze 501 milliárd forint maradt az állam kezén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!