2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ismét kaphatóak a boltokban a gyulai hústermékek!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-02-20 10:02:37
Példaértékû összefogás eredményeként ismét kaphatók az élelmiszerboltokban a gyulai hústermékek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, egy CBA-áruházban újságírókkal.

Budai Gyula emlékeztetett: a gyulai húsüzemben a hónap elején indult újra a termelés, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. nemcsak a tradicionális gyulai hústermékeket állítja elõ újra, hanem sikerült csaknem 300 ember munkahelyét is megmenteni a termelés újraindításával. Jelezte: elsõsorban a CBA üzletlánc állt a Gyulahús Kft. termékeinek értékesítése mellé. Hozzátette, hogy tárgyalt más élelmiszerláncokkal is, de a legnagyobb fogadókészség a CBA-nál volt ez ügyben.

Gyula polgármestere, Görgényi Ernõ elmondta, nemcsak a magyar piacot kívánják a gyulai hústermékekkel ellátni, hanem a külföldi megrendelõket is. Jelezte: a kft. várhatóan szállít majd az angol, az orosz és a cseh piacra is, amit már szerzõdések is alátámasztanak.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az általa képviselt üzletlánc marketingkampánnyal kívánja támogatni a gyulai hústermékek eladásának növelését, illetve azt, hogy a vásárlók ismét keressék a tradicionális gyulai kolbászt, májast, felvágottakat. Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetõje elmondta: ebben az évben mintegy 5,3 milliárd forint árbevételre számítanak, áruik mintegy 80 százalékát belföldön, 20 százalékát pedig külföldön kívánják értékesíteni.

26340_gyulai-hus-4.jpg
26340_gyulai-hus-5.jpg
Februárban indult a termelés

Összesen hétszázmillió forintos tõkeemelést hajt végre a gyulai önkormányzat a százszázalékos tulajdonában álló Gyulahús Kft.-nél. A képviselõ-testülete csütörtök délután soron kívüli, zárt ülésen hagyta jóvá az errõl szóló elõterjesztést. A Gyulahús Kft.-ben februárban indul a termelés – mondta Görgényi Ernõ polgármester. A testület elfogadta a társaság 2013-ra kidolgozott üzleti tervét, februártól decemberig a tervezetben 5,261 milliárd forint árbevétel és 43 millió forint nyereség szerepel - ismertette.

A Gyulahús Kft.-t az önkormányzat a gyulai húsipar újjászervezésére alakította meg január elsõ napjaiban kétmillió forint jegyzett tõkével, majd január 24-én a testület 114 millió forint tagi kölcsön nyújtásáról döntött a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzéséhez - emlékeztetett a polgármester.

26340_gyulai-hus-3.jpg
A Gyulahús Kft.-nél a gyártás 282 dolgozóval indult február 4-én, a további létszámbõvítés az üzleti eredmények függvénye lesz - jegyezte meg. A cég gyulai és a csabai kolbászokat, májas termékeket és egyéb húskészítményeket gyárt, a termelést a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát épületeiben végzik, az ott található eszközökkel - ismertette. A Gyulahús Kft. aláírta a bérleti szerzõdéseket a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel.

Görgényi Ernõ hangsúlyozta: Gyulán a rendszerváltás óta több termelõüzemet bezártak, a gyulai húsipar az elsõ, amelyet helyi összefogással és a kormány támogatásával sikerült talpra állítani. A kormány a húsipar megmentésére 1,8 milliárd forintot adott a városi önkormányzatnak.

26340_gyulai-majas.jpg
Gyulai kolbász, mint hungarikum

A Gyulai kolbász (vagy Gyulai pároskolbász) hungarikum, amely meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemzõ alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz csak Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül elõállított, fûszeres kolbászféleség.

Az iparjogvédelmi oltalom alatt álló gyulai kolbász a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelõ húsminõségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely az inak szakszerû eltávolítását teszi lehetõvé a bontott sertés szinte minden húsrészét érintõ ipari húsfeldolgozása során.

26340_gyulai-hus-1.jpg
A gyulai kolbász legalább 15% (m/m) kötõszövetmentes fehérje-tartalmú, 4-6 mm-es nagyságra aprított sertéshús- és kemény szalonna-szemcsékbõl álló, sertés vékonybélbe pározva (vagy szeletelésre gyártás esetén vízgõzáteresztõ mûbélbe) töltött; sóval, csemege és csípõs paprikaõrleménnyel, fokhagymával, borssal és õrölt köménnyel ízesített, alapvetõen bükkfával füstölt, szárítással érlelt-tartósított húskészítmény.

Átmérõje 26-40 mm, 18-26 cm-es hosszúságra pározott vagy szeletelt. Burkolata tiszta, sérüléstõl mentes, nem penészes, kissé göbös, dudoros felületû, színe vörösesbarna, áttetszenek rajta a szalonnaszemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhetõ. A metszéslapon húspépbe ágyazott, 4-6 mm nagyságú húsos szalonnaszemcsék láthatók egyenletes elosztásban. Kellemesen füstölt, fûszeres illatú; harmonikus ízét, aromáját a felhasznált fûszerek harmóniája adja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!