2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A bankszövetség nem támogatja a kilakoltatási moratórium fenntartásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-02-20 10:10:09
A Magyar Bankszövetség hibás eszköznek tartja a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetését; a sajtóban bejelentett egyoldalú kezdeményezés ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot csökkenti, ezért a bankszövetség nem támogatja - közölte a szervezet kedden.

A pénzügyi jogok biztosa múlt csütörtökön jelentette be, hogy azt javasolja: 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztõ - a lakáshiteleseket, illetve a közmûtartozást felhalmozókat érintõ - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidõ a tárgyalások menetétõl függõen további 45 nappal meghosszabbítható legyen.

Doubravszky György emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgõs összehívását kezdeményezte a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével.

A Magyar Bankszövetség közleményében hangsúlyozza: elkötelezett a nehéz helyzetû jelzáloghitelesek problémáinak megoldása iránt, aktívan segítette az árfolyamgát konstrukció és a 90 napon túl késedelmes lakáshitelek forintosításának folyamatát, a Nemzeti Eszközkezelõ kialakítását. A nehéz helyzetbe került, a hitelintézetekkel együttmûködõ lakáshitelesek számára a morálisan és szociálisan szükséges alapmegoldásokat bevezették. Ezekkel és a bankok saját adóssegítõ konstrukcióival már több százezer hitelezett család kiszámítható fizetési pályára került, és március 29-ig további jelentkezõket várnak az árfolyamgát védelme alá - írják.

Az önkormányzatok, a hitelintézetek és a közüzemi szolgáltatók a téli hideg hónapokban - jogszabály alapján - több európai országban, így Magyarországon is tartózkodnak a tartósan nem fizetõk elleni végsõ lépéstõl, a kilakoltatástól. Ugyanakkor a hazai és nemzetközi tapasztalat az, hogy a problémák halogatása nem a megoldáshoz, hanem a feszültségek növekedéséhez vezet - mutat rá a közlemény.

Tekintettel a már bevezetett és mûködõ adóssegítõ konstrukciókra, valamint a hagyományosan méltányolt idõjárási adottságokra, a Magyar Bankszövetség hibás eszköznek tartja a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetését. Az egyoldalú, sajtóban bejelentett kezdeményezés ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot csökkenti, ezért a bankszövetség nem támogatja - hangsúlyozza a közlemény.


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!