2018. április 23. Hétfő, Béla.
 
Cafeteria – ezt hozta az adóteher növekedéseForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-26 10:10:10
Meglepő fordulat: arányaiban nem olyan sokkal kevesebb cafeteriát adtak a cégek az idén, mint amennyivel nőtt az adóterhelés. Sőt, a tavalyinál kevesebben döntöttek a juttatás megszüntetése mellett. De összességében így is mínuszos az egyenleg.

A béren kívüli juttatások ehója idén 10-ről 14 százalékra növekedett, így a teljes adóterhelés 30,94 százalék helyett 35,7 százalék lett (az 1,19-es szorzó maradt az adóalapnál). S mi várható egy hasonló adóemelés után?

Sokan hasonló mértékű cafeteria csökkenéssel számoltak, melyet csak erősíthet, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások gyakran a juttatások csökkentésével spórolnak a túléléshez. A Cafeteriatrend felmérése szerint azonban nem igazolódott be ez a várakozás.

Kevesebben szüntették meg

Tavaly az ideinél is jelentősebb emelés volt a béren kívüli juttatások közterhénél (19,04 százalékról emelkedett az adóterhelés 30,94 százalékra). A cég 2012 elején is felmérte, hogyan reagáltak az adóemelésre a cégek. Akkor a válaszadók 7,8 százaléka szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét. Az idén kevesebben éltek ezzel a drasztikus lépéssel, mindössze a válaszadók 4,3 százaléka.

Emellett 1,7 százalék éppen 2013 elején kezdte el használni a kedvező adózású elemeket a juttatási rendszerében.

Persze az összkép a növekvő terhek miatt 2013-ra visszaesést mutat. A válaszadók 31 százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevésbé nyesték meg a juttatásokat, mint egy éve, mert akkor ez az érték még 52,6 százalék volt.

Étkezésben Erzsébet a nyerő

2013-ra is többféle kedvező adózású juttatással támogathatja a munkáltató a dolgozók étkezését. Sokan ki is használják ezt. A válaszadók 64,6 százaléka többfajta juttatást is elérhetővé tesz.

A legtöbben (76,9 százalék) a „hideg” étkezésre is költhető Erzsébet-utalványt kínálják. Ebből egyébként az idén már nem havi öt, hanem havi nyolcezer forintnyit adhatnak maximum a dolgozónak. Ennél valamennyivel kevesebben (54,5 százalék) adnak lehetőséget a dolgozóknak a Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlájának használatára. A munkahelyi étkeztetés lehetőségét pedig mindössze 9,58 százalék ragadja meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!