2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Új trükkökkel hosszabbítják a mobilok üzemidejétForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-01 09:33:50
Évtizedes technológiákat használnak a legújabb okostelefonok, legtöbbjük ezért nem is bír ki többet egy napnál egyetlen töltéssel. A napelemes érintõképernyõ, vezeték nélküli töltõ enyhítheti a problémát, de igazi megoldást csak a szuperkondenzátor hozhat az akkumulátorok kiváltására.

CNN amerikai hírcsatorna szakszerzõje szerint a jelenlegi legdrágább okostelefonokban is tíz évvel ezelõtti akkumulátorok dolgoznak. A villamos energiát tároló alkatrészek az utóbbi években minimálisan fejlõdtek, így nem csoda, ha a legtöbb ma kapható okostelefon legfeljebb egyetlen napon át használható egy töltéssel. Kivételt csak az óriásképernyõs, nagy méretû tepsimobilok képeznek, ezekben ugyanis nagyobb kapacitású és méretû akkumulátor számára is van hely.

Egyelõre semmi sem mutat arra, hogy bármelyik gyártó is forradalmian új akkumulátoros megoldással rukkolna elõ, ezért alternatív megoldásokkal próbálkoznak a gyártók az üzemidõ meghosszabbítása érdekében.

Napelemes kijelzõ tölti a mobilt.

Az egyik ilyen megoldás a napelemes érintõképernyõ lehet, amelyet a napokban jelentett be a Sunpartner Group cég. A Wysips Crystal nevet viselõ képernyõbe egy mindössze fél milliméter vékony fotovoltaikus réteget is szerelnek, amely az eszközre esõ fényt elektromos energiává alakítja. Az extra réteg kialakításának köszönhetõen alig észrevehetõen csökkenti a kijelzõ átlátszóságát.

.

 

 

A Wysips képernyõ belseje napelemet rejt láthatatlanul

Forrás: Sunpartner Grooup

A fejlesztõ tájékoztatója szerint ha egy órán keresztül nap- vagy lámpafény éri a készülék képernyõjét, az tíz perc extra beszélgetési idõt biztosít, vagy nagyjából húsz perccel hosszabbítja meg a készüléken való zenehallgatás idõtartamát. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a munkahelyén négy-öt órán át az asztalra, fény közelébe helyezi a telefont, már érezhetõen megnõhet annak üzemideje.

Egyelõre csak tüneti kezelések léteznek

A napelemes töltõ mellett a másik technológia, amely a gyorsan merülõ eszközök problémáját orvosolni hivatott, a drót nélküli töltés. A Nokia 920-asban már elérhetõ megoldás lényege, hogy a telefont elég ráhelyezni a töltõre, nem kell semmit bedugni, csatlakoztatni, az akkumulátor mégis töltõdik.

A lenti képen látható hangszórón kívül akár párnához hasonló kivitelû töltõk is kaphatók a vezeték nélküli töltést támogató készülékek szûk köréhez, amelyek egyetlen elõnye a komfort: a vezeték nélküli töltõre elég ráhelyezni a töltõt, nem kell másodpercekig drótokat dugdosni bele, vagy egy dokkolóban eltalálni a korrekt pozíciót.

A Nokia 920-ast elég rátenni a töltõre

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A bejövõ hívások fogadása után is könnyebb visszahelyezni a drót nélkül tölthetõ készüléket a vezeték nélküli áramforrásra, ezáltal a tulajdonos kevesebbszer felejti el tölteni a telefont. Ez azonban csak tüneti kezelés, hiszen a készülék fogyasztását nem befolyásolja. Léteznek olyan megoldások is, amelyek a gyalogosan közlekedõ felhasználó testmozgását alakítják át elektromos energiává, ám ezek egyelõre csak karórák mûködtetésére elegendõ áramot képesek elõállítani.

Már fejlesztik az akkumulátor utódját

A végsõ kiutat a folyton lemerülõ eszközök problémájából a szuperkondenzátorok jelenthetik. Az MIT(Massachusetts Institute of Technology) amerikai mûszaki egyetem kutatói egy ilyen eljáráson alapuló áramforrás kifejlesztésén dolgoznak, amely az akkumulátor utódjának tekinthetõ.

Bár fejlesztésük még nem áll közel a tömegpiacra való bevezetéshez, sok elõnnyel kecsegtet. Mivel az akkumulátorokkal ellentétben a szuperkondenzátorok esetében nem lép fel kémiai reakció, az elektromos töltést szén nanocsövek raktározzák. Ezek esetében a töltési folyamat másodpercek vagy legfeljebb percek alatt végbemegy. Emellett ezek az áramforrások akár több százezer töltési ciklust kibírnak majd, és a hideg sem befolyásolja mûködésüket. A napjainkban elérhetõ akkumulátorok teljesítménye a mínuszokban jelentõsen lecsökken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!