2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
70 százalékos adósságátvállalásForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-11 10:29:14
A megye 19 településétõl több mint 29 milliárd forint adósságot vállal át az állam, városunk esetében ez mintegy 2,8 milliárd forint.

Február utolsó napján írták alá az 5 ezer fõ lakosságszám feletti települések polgármesterei az adósság konszolidációval kapcsolatos megállapodásokat a Megyeháza Árpád termében. Az átvállalt adósság összesen 29 milliárd 300 millió forintot tesz ki, a mértéke pedig a legjobb pénzügyi helyzetben lévõ önkormányzatok esetében az adósság 40, a legrosszabb helyzetben lévõknél pedig 70 százaléka. Nem volt még olyan az ország történetében, amikor a helyhatóságoktól ekkora adósságot vállalt volna át a központi kormányzat. Az önkormányzatok a rendszerváltás óta nem kaptak ilyen nagyságrendû kormányzati támogatást – közölte Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.

Az esemény annál inkább is jelentõs, mert nemcsak adósságot vállal át az állam, hanem a települések ezzel együtt elfogadták azokat a szabályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy az önkormányzatok még egyszer úgy eladósodjanak, ahogy ez történt az elmúlt húsz évben. Berettyóújfalu adósságállománya 3.978.503.043 Ft, az átvállalás mértéke 70 százalék, míg az átvállalt összeg 2.784.952.130 Ft – tudtuk meg Muraközi István polgármestertõl.

Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!