2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Így mehet Ön már most nyugdíjbaForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-12 10:13:45
A nõk két éve az érvényes korhatárnál hamarabb is nyugdíjba mehetnek. Vajon ön megfelel a feltételeknek?  

Azok a nõk mehetnek hamarabb nyugdíjba, akik a keresõ tevékenységük és a gyerekneveléssel töltött idejük összesen kiadja a negyven évet. Ha ez a negyven év úgynevezett jogosultsági idejük megvan, életkortól függetlenül kérhetik a nyugdíjazást.

Harminckét év is elég

A jogosultsági idõn belül a negyven évbõl legalább 32 év keresõtevékenységet kell igazolni kell (súlyosan fogyatékos gyermeknél harminc év is elég). A maradék minimum nyolc (vagy tíz) év pedig a gyermekneveléssel töltött idõbõl jöhet össze. Beleszámít a tgyás, a gyed, a gyes és a gyet ideje is, valamint azok az évek is, ameddig a súlyosan fogyatékos gyermek után ápolási díjat kapott a szülõ vagy az örökbefogadó.

A minimális jogosultsági idõbõl akkor lehet faragni még, ha anya legalább öt (saját vagy örökbe fogadott) gyermeket nevelt a saját háztartásában. Öt gyereknél 1 évvel, s aztán gyerekenként további egy-egy évvel kevesebb jogosultsági idõ is elég. Azonban legfeljebb hét évvel lehet csökkenteni a negyven évet – összegezte a fõbb szabályokat a Pénzcentrum.hu.

Lehet dolgozni mellette

Azt sem árt tudni, hogy a kedvezményes nyugdíj mellett a versenyszférában dolgozni is lehet (a közszférában nem). A versenyszférában csak akkor kell szüneteltetni a nyugdíjfolyósítást, ha a jövedelem eléri a minimálbér 18-szorosát.

A korai nõi nyugdíjat már csaknem százezren választották, jóval többen, mint amire a kormány a 2011-es bevezetéskor számított.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!