2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Több az adó a benzinben, mint gondolnánkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-18 10:02:52
Aki benzint tankol, az eddig közismertnél is jóval több adót fizet - írja a Napi Gazdaság. A lap számításai szerint a jelenleg 430 forintos benzinár mintegy háromnegyedét nyeli el a magyar és az orosz állam.

Az orosz állam a benzin minden egyes Magyarországon eladott, orosz olajból finomított literje után több mint 100 forintot nyer - írta a Napi Gazdaság. Ez nagyjából a fele a magyar államháztartásba befolyó áfa vagy jövedéki adó összegének.

Vagyis a 95-ös benzin hazai fogyasztói árából több mint 100 forint az orosz költségvetést gazdagítja, bõ 200 pedig a magyar büdzsét. A benzinben lévõ orosz kõolaj ára - némi leegyszerûsítéssel élve - 40 forintot sem tesz ki, ha az adó nélküli kutatási és kitermelési költségeket összeadjuk - írta a lap.

A lap hangsúlyozta, hogy a számításai leegyszerûsítést tartalmaznak, azért, mert az olajtársaságok nem szívesen adják ki a költségszerkezetre vonatkozó pontos számokat. Másrészt a közölt arányok hosszabb távú nagy átlagokat mutatnak, a pontos súlyok gyakorlatilag napról napra változhatnak, hiszen nem állandó például sem a dollárárfolyam, sem az Ural és a Brent típusú kõolaj jegyzése közötti különbség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!