2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kerékpárút épül Berettyóújfalu és Nagyvárad közöttForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-21 09:56:57
Határtalan a boldogság – e szavakkal kezdte Muraközi István polgármester azt a sajtótájékoztatót, melyen hat település – a vendéglátó mellett Nagyvárad alpolgármestere, Ártánd, Mezõpeterd, Biharkeresztes, Bors – polgármestere elõtt nyitott meg, abból az alkalomból, hogy hamarosan elkezdõdhet a mintegy 35 km-nyi kerékpárút építése Berettyóújfalu és Nagyvárad között.

Nem véletlen, hogy éppen március 20-án tartották a sajtótájékoztatót – tudtuk meg a város elsõ emberétõl – hiszen az ENSZ március 20-át a boldogság világnapjaként tartja számon. A határtalan boldogság pedig azért van, mert a ciklusokon átívelõ, 2008-ban megfogalmazódott ötlet, végre valósággá válhat. A májusban kezdõdõ beruházás októberre készül el, s a polgármester ígéretet tett arra, hogy képviselõ társaival kerékpárral teszi meg a Váradig tartó utat, amely az ország leghosszabb egybefüggõ kerékpárútja lesz. Végsõ soron megvalósul a híd Bihar vármegye egykori központja, Nagyvárad, és Csonka-Bihar központja, Berettyóújfalu között – szögezte le Muraközi István, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik a projekt eddigi megvalósításában részt vettek.

IMG_4659.JPGDr. Vitányi István, a térség országgyûlési képviselõje beszédében kitért arra, hogy lassan oka fogyottá válik a határon inneni és túli vendégek köszöntése, hiszen Románia schengeni csatlakozása következtében észrevétlenül mehetünk majd át egyik országból a másikba. A két ország települései kiváló együttmûködést tanúsítanak, hiszen most is jó néhány közös projekt zajlik. Nemrég zárult az élesdi kórházzal közös projekt, de Fugyivásárhellyel közösen pormentesített utak kivitelezésére is sikerrel pályáztak az újfaluiak – sorjázta a honatya. A most induló kerékpárúr megépítése után a cél a további fejlesztés Debrecen felé. Derecske és Tépe között már elkészült, a Debrecen és Mikepércs közötti kerékpárútra nyertes pályázat van, tehát mindössze a Berettyóújfalu és Tépe, valamint a Derecske és Mikepércs közötti kerékpárút megépítése van hátra.

IMG_4657.JPGMircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere elöljáróban köszönetet mondott a pályázat elkészítéséért. A kerékpárút, mint új összeköttetés, a két település közötti együttmûködést erõsíti, s azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk mindenki számára fontos dolgokat létrehozni – emelte ki az alpolgármester, aki a most záruló sikeres EU-s költségvetés után a következõ – 2014-2020 közötti – költségvetési idõszakban is számít hasonló együttmûködésre Berettyóújfalu és Nagyvárad vonatkozásában.

A mintegy 35 km-es kerékpárút összköltsége közel 6,3 millió Euró, melybõl európai uniós támogatás 85 százalék, a magyar államé 10 százalék, míg a négy hazai önkormányzat – Berettyóújfalu, Mezõpeterd, Biharkeresztes, Ártánd - , 5 százalékos önrészt vállalt. A határ túloldalán a román állam 13 százalékot, míg a nagyváradi és borsi önkormányzat 2 százalék önrészt finanszíroz.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!