2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ellenõrzési irányelvek 2013-ra – Az Áfá-ra fókuszál idén a NAVForrás: orientax.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-27 07:33:39
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a héten sajtótájékoztató keretében, valamint honlapján is nyilvánosságra hozta a 2013-as ellenõrzési irányelveket. Az ellenõrzési irányok alapján a NAV fõ célja 2013-ban – a tavalyi évhez hasonlóan – a vizsgált adózói kör szélesítése és a vizsgálat során új eszközök alkalmazása.

A 2013. évre változatlanul érvényes azon stratégiai célkitûzés, hogy a NAV elsõsorban a jelentõs kockázatot hordozó adózókra összpontosítjaellenõrzéseit. A legnagyobb kockázatokat jelentõ jogsértésekkel szembeni gyorsabb és hatékonyabb fellépés támogatását várja a NAV a központosított ellenõrzésektõl, valamint a tavaly bevezetett, ún. egyes gazdasági események valódiságának vizsgálatára irányuló ellenõrzésektõl.Emellett a idén nagyobb hangsúlyt fektet a NAV a világhálón nyilvánosan elérhetõ adatok felhasználására, különösen az internetes értékesítésekkel kapcsolatos ellenõrzések körében.

2013-ban is az ÁFA lesz az adóhatósági vizsgálatok fókuszában,mivel az elmúlt két évben is ebben az adónemben történt az adóhatósági megállapítások több mint 80%-a. Újdonság azonban, hogy a vizsgálatra történõ kiválasztást 2013-tól már a belföldi ÁFA összesítõ jelentés is segíti, amely által lehetõvé válik az alvállalkozói, termékértékesítési láncolatok informatikai úton történõ feltérképezése, illetve a belföldi ügyletek adatainak ütköztetése.

Mint a korábbi években, idén is hangsúlyos marad a kapcsolt vállalkozások által alkalmazott transzferárak, valamint a transzferár-dokumentációk ellenõrzése. (Ezzel kapcsolatban figyelmükbe ajánljukcikkünket).

Társasági adó tekintetében a fejlesztési adókedvezmény igénybe vételének jogszerûsége, a kutatás-fejlesztés alapján történõ adóalap-csökkentés szabályszerûsége, a veszteségelhatárolás 2012. január 1-jétõl hatályos szabályainak alkalmazása, illetve – új ellenõrzési területként – alátvány-csapatsportok támogatása jogcímén igénybe vett adókedvezmény lesz az adóhatóság célkeresztjében.

Az ellenõrzési irányelvben felvázolt ellenõrzési célok, területek, illetve célzott tevékenységi körök közül még az alábbiakat emeljük ki:

  • Induló vállalkozások ellenõrzése különösen, ha a cég külföldi ügyvezetõjének nincs belföldi bejelentett lakcíme (csak kézbesítési meghatalmazott bejelentésére kerül sor), illetve, ha a megalakulást követõen – különösen alacsony jegyzett tõke esetén – jelentõs forgalom, illetve nagy összegû fizetendõ áfa és ezzel közel azonos összegû levonható áfa bevallása történik.
  • A már mûködõ cégek esetén a különös adózási módokalkalmazásának, valamint az adókedvezmények esetében az igénybevétel jogszerûségének ellenõrzése.
  • Kiutalás elõtti vizsgálatok áfá-ban és szja-ban.
  • Az utólagos ellenõrzéseken belül jelentõsen növelni tervezik az ÁFA ellenõrzések számát, különös tekintettel a fordított adózás alá esõ mezõgazdasági termékek kereskedelmére, illetve a körbeszámlázásos ügyletekre.
  • Az innovációs járulék kötelezettségnek a kutatás-fejlesztési tevékenységre tekintettel történõ csökkentésének ellenõrzése.
  • Kiemelt figyelmet kap a 2013-tól a vámhatóságtól az adóhatósághoz kerülõ adónemek – környezetvédelmi termékdíj, energiaadó, népegészségügyi termékadó – ellenõrzése.
  • Személyi jövedelemadó tekintetében az eltitkolt jövedelmekfeltárása, a vagyongyarapodás illetve az életvitelre fordított kiadások összhangjának vizsgálata, valamint a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók ellenõrzése (költségelszámolások, számlák hitelessége).
  • Továbbra is fókuszban lesz a munkaerõ-kölcsönzéssel foglalkozó társaság útján történõ foglalkoztatás. Társadalombiztosítási járulék, SZJA, ÁFA és társasági adó szempontból is kiemelt figyelemre számíthatnak a munkaerõ-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint az alkalmazottaikat ilyen társaságon keresztül foglalkoztató vállalkozások.
  • A 2013-ban ellenõrizendõ fõbb tevékenységi körök:nagykereskedelem (különösen a cukor, édesség nagykereskedelem, az élõállat- és a hús-, húskészítmény nagykereskedelme; az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, a számítógép, szoftver-, elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme; a vegyes termékkörû ügynöki-, illetve vegyes termékkörû nagykereskedelem), a dísznövény, vetõmag, mûtrágya kiskereskedelem, a munkaerõ-piaci szolgáltatás, a biztonsági, nyomozói tevékenység. Ipari ágazatban: hús-, baromfihús-készítmény gyártása, mûanyag csomagolóeszköz-, mûanyag építõanyag gyártása.
  • következõ évek adóellenõrzéseit elõkészítõ adatgyûjtések fõbb irányai továbbra is a csomagküldõ, internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértõi tevékenység, és a magánrendelõkben végzett járóbeteg-ellátás, fogorvosi ellátás, valamint az egyéb humán-egészségügyi ellátás lesznek.

A NAV ellenõrzési irányelve teljes terjedelmében elérhetõ itt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!