2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mit kezdjünk havi tízezerrel?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-28 12:32:50
Debrecen – Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.

rezsicsökkentéssel együtt akár 15-20 ezer forint jövedelem is „felszabadulhat” azoknál a családoknál, akik éltek az árfolyamrögzítés lehetõségével. Ez az összeg alapja lehet a rendszeres, kis összegûmegtakarítások növekedésének. Érdemes azonban arra az idõszakra is gondolni, amikor a gyûjtõszámla-hitel törlesztésére kerül sor.

Áram, gáz, távhõ

Az áram, a gáz és a távhõ árának 10 százalékos csökkentésének hatását már észlelhette a lakosság az utóbbi közüzemi számlák összegén. Különbözõ számítások láttak napvilágot, egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta. A rendszeres havi kiadások csökkenését érzékelhetik továbbá azok a devizahitelesek, akik már beléptek az árfolyamrögzítés rendszerébe. Az árfolyamrögzítésben részt vevõ „átlagos” K&H ügyfélnek 5 millió forint jelzálogalapú hitele van, és a 15-25 éves futamidõnek körülbelül egyharmadánál jár. Esetükben havonta mintegy 10-15.000 forinttal fog csökkenni a törlesztõrészlet mértéke az 50 hónapos rögzítési idõszak alatt.

Mit tanácsolnak?

“Az ily módon a háztartásoknál megjelenõ pluszjövedelmek segíthetik a rendszeres, kis összegûmegtakarítások növekedését” – mondta el Mészáros Tibor, a pénzintézet betéti és befektetési marketing fõosztály igazgatója. A rezsicsökkentéssel és egy könnyített deviza alapú hiteltörlesztéssel havonta átlagosan 15-20 ezer forinttal marad több a családi kasszákban. Sokan úgy gondolkoznak, hogy ezt a fennmaradó összeget inkább félreteszik egy jövõbeli lakásbõvítésre, felújításra, vagy elõre készülnek a gyermekeik iskolázási költségeire. Amennyiben néhány ezer forintot tud csak a család félretenni, és fontos számukra az azonnali hozzáférhetõség, akkor a megtakarítási számlákat érdemes megnézniük – tanácsolja a szakember.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!