2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Magyar-román rendõri ellenõrzésekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-30 11:42:43
Hajdú-Bihar – Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság a Bihor Megyei Fõfelügyelõséggel közös közlekedésrendészeti ellenõrzést hajt végre 2013. március 28 és 29 között.

A közös rendõri ellenõrzésnek már hagyománya van és rendszeresnek is mondható, hiszen az együttmûködés több évre tekint vissza. A közlekedésrendészeti szakemberek folyamatosan elemzik és értékelik – országos és megyei szinteken – a balesetek alakulását, valamint az azt befolyásoló körülményeket. Ennek jegyében találkozott sajtótájékoztatón 2013. március 29-én az ártándi határátkelõhelyen a két megye közlekedésrendészeti osztályának vezetõje, Sava Dorin r. ezredes rendõrségi fõbiztos, Ciuclea Claudin r. ezredes r. fõbiztos ésBacsó Attila r. alezredes. A közlekedésrendészeti vezetõk megosztották a jelenlévõkkel az ellenõrzési tapasztalataikat, eredményeiket és megállapodtak a további közös együttmûködésben.

Az összehangolt rendõri akciók pozitív hatást fejtettek ki a közlekedési események alakulásában, ugyanis amíg 2008. évben – mindkét megyében – meghaladta a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az ezret, addig 2012. évre a balesetek száma több mint 30%-al csökkent. Külön kiemelendõ, hogy a halálos eredménnyel járó balesetek alakulásának számarányában is jelentõs mértékû csökkenést sikerült elérnie mind a két rendõri szervnek.

A pozitív változások ellenére azonban sajnos még mindig akad tennivalója a szakembereknek a közlekedésbiztonság javítása érdekében, hiszen Hajdú-Bihar megyében 2012. évben a 821 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 30 %-a (247) a megyében található nyolc fõútvonalon következett be. Ebbõl igen jelentõ számú közlekedési esemény (104) a 4. számú és a 42. számú fõúthoz köthetõ.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ünnepek ideje alatt – mint például húsvétkor – közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni. Erre az idõszakokra jellemzõ ugyanis, hogy a Nyugat-Európában dolgozó ún. vendégmunkások nagy része hazatér szeretteihez. A Romániába közlekedõ vendégmunkások jelentõs része a hajnali órákban éri el megyénk területét. A megyehatár és az országhatár között lévõ – viszonylag rövid – távolságon (40 km), azonban már nem akarnak általában megállni, igyekeznek minél hamarabb elérni úti céljukat. Az igyekezet a fáradtsággal párosulva különösen balesetveszélyes, hiszen a megnövekedett reakcióidõ mellett gyakran túllépik a megengedett sebességhatárt. A szabálytalan elõzések és gyorshajtások miatt kialakult veszélyhelyzeteket azonban nem tudják elhárítani. Nem ritkák az elalvásból bekövetkezett balesetek sem.

közúti ellenõrzések a demonstratív jellegû rendõri jelenlét, a különbözõ célellenõrzések a közlekedési balesetek megelõzését, a közlekedõk biztonságérzetének növelését, valamint a zavartalan közlekedés biztosítását szolgálják.

A Bihor Megyei Fõfelügyelõség és a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság balesetmentes közlekedést és kellemes húsvéti ünnepek kíván mindenkinek.

Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!