2024. április 24. Szerda, György.
 
Józan Húsvét akció az ORFK-nálForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-30 11:44:05
Magyarország – A húsvéti ünnepek idõszakában, valamint az azt megelõzõ napokon országos szintû fokozott közúti ellenõrzésekre kerül sor. A cél: az ittas állapotban történõ jármûvezetés visszaszorítása, a forgalom segítése, és a közlekedésbiztonság javítása.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon a forgalom növekedésévelkell számolni. Erre az idõszakra jellemzõ, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül azalkoholfogyasztás melletti jármûvezetés veszélyeit.

A közúton közlekedõk biztonsága érdekében kiemelten fontos az ittas állapotban közlekedõ, valamint az agresszív, szabályszegõ gépjármûvezetõk kiszûrése. A demonstratív jellegû rendõri jelenlét, és a célellenõrzések a közlekedési balesetek megelõzését, a közlekedõk biztonságérzetének növelését és a zavartalan közlekedés biztosítását szolgálják a húsvéti ünnepek alkalmával.

Tekintettel arra, hogy az ittasan okozott személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetekszáma 2012-ben az elõzõ évi adatokhoz képest kis mértékben nõtt, a korábbi évek gyakorlatától eltérõen a kampány nem csak az ünnepi idõszakra, hanem a megelõzõ napokra is kiterjed.

A „Józan Húsvét” elnevezésû kampány 2013. március 25-tõl 2013. április 1-ig tart.

A közlekedõk naponta legalább 4-4 órában számíthatnak fokozott közúti ellenõrzésekre az ország minden részén.

Az akció a kampányidõszak elsõ felében, 2013. március 25. és 29. között kerül végrehajtásra, melynek elsõdleges célja a gépjármûvezetõk és a kerékpárosok fokozottellenõrzése. Ennek keretében az ittasság ellenõrzésén túl az intézkedõ rendõrök és ellenõrök kiemelt figyelmet fordítanak a jármûvek mûszaki állapotának ellenõrzésére is, különös tekintettel a kerékpárok kötelezõ és ajánlott felszereltségének meglétére, épségére.

Az enyhülõ tavaszi idõjárással a motorkerékpáros szezon is elkezdõdik, ezért fontos a motorkerékpárral közlekedõk ellenõrzése is. Ennek oka, hogy Magyarországon a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt idõszakban az általános trendhez képest kedvezõtlenebbül alakult.

A kampányidõszak második felében, 2013. március 30. és 2013. április 1. között, a húsvéti ünnepek alatt arendõri ellenõrzések az alábbiakra irányulnak:

- ittas vagy bódult állapotban közlekedõ gépjármûvezetõk, kerékpárosok kiszûrése,
- agresszív, szabályszegõ gépjármûvezetõk intézkedés alá vonása,
- passzív biztonsági eszközök használatának ellenõrzése.

Egyéb közúti szabályszegés észlelése esetén a rendõri intézkedések természetesen azokra is kiterjednek.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen a feladat végrehajtásában az Országos Polgárõr Szövetség is részt vesz.

ORFK-OBB

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!