2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az arany és ezüst gyengesége megdöbbentõForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-02 09:39:57
Habár az európai gazdaságpolitikusok elég komoly válsághullámokat generáltak a ciprusi ügy inkompetens kezelésével, ám úgy vélem, hogy ennek ellenére fennmarad az idei évre jellemzõ tõkepiaci felállás.

Az alapkiindulópont az, hogy az államok (Európa, USA, és számos feltörekvõ ország is) fiskális megszorítást hajt végre, ami lassulást/recessziót okoz. Ezt a monetáris hatóságok alacsony, gyakran nulla körüli kamatszinttel és pénznyomtatással próbálják ellensúlyozni, és deklarálták, hogy a helyzet eszkalálódása esetén bármilyen eszközt hajlandóak bevetni. Így a jelenlegi idõszakot a növekedés, és inflációs nyomás hiánya jellemzi, valamint a negatív reálkamatok. Eközben a reálgazdaság lassan gyógyul, s ha el nem rontják, akkor 2013-14-ben lassú talpraállás jöhet, bár ez a talpraállás inkább helybenjárásra fog hasonlítani. Habár alig van növekedés, ám mivel a bankban vagy (rövid) állampapírokban lévõ pénz folyamatosan veszít értékébõl, és mivel a legrosszabb események valószínûsége meredeken csökkent, ezért folytatódik a megnyugvás. Ez azzal jár, hogy a korábbi menekülõeszközökbõl kiáramlik a pénz, és beáramlik azokba az eszközökbe, amelyek a lassú gazdasági talpraállásból profitálhatnak. Nézzük részletesebben!

Az arany és ezüst gyengesége megdöbbentõ: se a japán pénznyomtatás hírére, se a ciprusi bankpánikra, tõkekorlátozásra nem tudtak semmit menni, pedig ha valamire, akkor erre mehettek volna. Az arany egyébként 2 éve sehova nem megy, miközben folyamatosan zajlik az aranymánia, óriási pénzek bújtak a sárga fémbe, ami valójában egy piramisjáték. Ha nincs több új beszálló, és nincsenek rossz hírek (ráadásul az arany nem kamatozik és infláció sincs), akkor a menedékbõl kilépegetõk eladásai könnyen a mélységbe tudják taszítani árfolyamát. Az arany az elmúlt években mánia szakaszba ért, amibõl szükségszerûnek tûnik a komoly kiábrándulás, nem lennék meglepõdve ha az ára a következõ hónapokban akár 1000 dollárra esne.

Az euró a fõbb devizák közül továbbra is az egyetlen marad, ahol nincs valódi pénznyomtatás, így véleményem szerint komolyabb erõsödés elõtt áll szinte mindennel szemben (kivéve ha az európai gazdaságpolitikusok folytatják a totális és értelmetlen öntökönbökést, amivel a saját bankrendszerükbe vetett bizalmat ássák alá érthetetlen módon).

Az árupiacok kissé hasonlatosak az aranyhoz: sokan beléjük szerettek, miközben a végsõ kereslet gyenge, nem látom hogy mitõl emelkednének. Velük együtt gyenge lehet a feltörekvõ országok nagy része is (Brazília, Oroszország, stb.). 

A fejlett részvénypiacok mind emelkednek, még mindig sok olcsó részvény van.

Idehaza valószínûleg elértük azt a kamatszintet, amelyet minimálisan elvárnak a finanszírozóink, de ennek ellenére megpróbáljuk majd lejjebb vinni a kamatokat. Plusz várhatóan április-májusban kiderül hogy miben áll a magyar monetáris unortodoxia. Ha nem lesz nagy ostobaság, akkor 290-300 között stabilizálódhat a forint, azonban nagy erõsödést tartósan nem várnék, mivel arra azonnali kamatvágás lesz a válasz. A kockázatok még mindig asszimetrikusak, de korántsem annyira, mint 20 forinttal lejjebb, különösen ha a kamatkülönbséget is beszámítjuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!