2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Muníciót kaphat a forint az erõsödéshezForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-03 09:36:40
Háromhetes csúcsa közelében áll a forint szerdán reggel az euróval szemben. Az elmúlt napokban érdemi forintmozgást nem láthattunk, és a 300-as árfolyam alá továbbra sem tud benézni a hazai deviza. A kedvezõ hírek talán segítik a forintot átlépni a szinten.

Kedvezõ nemzetközi befektetõi környezetben erõsebb szintre kapaszkodott a forint a múlt héten jellemzõ 303-305 közötti árfolyamról. Az eurót 302 forinton jegyzik szerdán reggel. Az Egyesült Államok tõzsdeindexei folytatták menetelésüket: az S&P 500 és a Dow Jones ipari index is korábban ismertetlen árfolyamszinteket lépett át kedden.

A forintot erõsítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2,1 százalékos lett a költségvetés GDP-arányos eredményszemléletû hiánya, ami jóval a kormány által vállalt 2,7 százalék alatt van. Ugyanakkor továbbra is nyomást helyez a hazai devizára, hogy a befektetõk bizonytalanok a Magyar Nemzeti Bank jövõbeli politikáját illetõen.

A Ciprus miatti félelmek viszont oszlani kezdtek, és a befektetõk újra rózsaszín szemüvegen keresztül látják a világot. Az európai vezetõ tõzsdeindexek 1,5-2 százalékkal emelkedtek kedden. A kockázati étvágy növekedését jelzi, hogy az arany árfolyama jóval az unciánkénti 1600 dollár alá került.

Ma egy amerikai foglalkoztatási adat befolyásolhatja a piaci hangulatot. Elemzõk szerint márciusban közel 200 ezer új munkahely keletkezett az Egyesült Államokban. Ha kedvezõ számokat közölnek, az tovább segítheti a piacok szárnyalását.

Csütörtökön az Európai Központi Bank vélhetõen 0,75 százalékon tartja az irányadó kamatszintet, a döntést követõen pedig Mario Draghi elnök tart sajtótájékoztatót. Egyes elemzõk az enyhülõ inflációs nyomás és a recessziós gazdasági környezet miatt azt sem zárják ki, hogy az EKB tovább lazít a monetáris politikáján.

Pénteken közlik az Egyesült Államokban a munkanélküliségi rátát, amely a várakozások szerint 7,7 százalékon stagnálhatott márciusban. A mezõgazdaságon kívül közel 180 ezer munkahely keletkezhetett egy hónap alatt a februári 236 ezer után. Érdemes lesz figyelni arra is, hogy felülvizsgálják-e a kedvezõ februári adatot, mert ha lefelé módosítják, az kellemetlen következményekkel járhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!