2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Új rendszerbe kötik a lottózókatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-03 09:55:19
Lecseréli a központi informatikai rendszerét a Szerencsejáték Zrt., a beruházás értéke ötmilliárd forint. A legtöbb lottózóba érintõképernyõs terminált is telepítenek.

Még tavaly decemberben szolgáltatási szerzõdést kötött a Szerencsejáték Zrt. a Scientific Games (SG) Kft-vel az AEGIS rendszer megvalósítására és informatikai támogatására 2020 végéig. A közel 5,2 milliárd forintos beruházással lecserélik az eddig használt ELOS rendszert, amely az állami társaság mûködésének „agya”, vagyis a cég központi informatikai rendszere. „Az AEGIS a központi értékesítési rendszerünket váltja. A jelenleg használt rendszer egy 20 évnél idõsebb technológia, hamarosan eléri életciklusa végét. Terméktámogatása megszûnik, ezért szükségszerû a kiváltása” – közölte a Szerencsejáték Zrt. a Világgazdasággal.

Hozzátették: a rendszerrel együtt a terminálpark egy része is megújul: a régi, 10 év körüli terminálokat lecserélik, és helyettük érintõképernyõs eszközöket telepítenek (a jelenleg használt terminálok harmada már ilyen). A cég szerint ezek jóval több lehetõséget és adminisztrációs megoldást biztosítanak a régiekhez képest a kollégáik számára az értékesítésben, és a részükre küldött információk, tájékoztatás biztosításában.

„A teljes projekt a következõket foglalja magában a vállalkozó részérõl: a rendszer specifikációja; a központi szoftver és hardver leszállítása, üzembe állítása; az új terminálok és terminálszoftver leszállítása” – tudatta az állami cég. A fejlesztéssel megbízott cég a SG Luxembourg és az SG Ireland leányvállalata Magyarországon, amit 2006. márciusában eleve azért alapítottak, hogy a Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett fogadási rendszert hozzon létre, bõvítse és biztosítsa a szoftver futásához szükséges speciális hardver eszközöket, és mindezek mûködést felügyelje.

Az AEIGIS rendszerhez kapcsolódnak majd a lottózókban lévõ terminálok, itt rögzítik valamennyi játék adatait, vagyis mindent, ami a szelvényeken is szerepelni szokott: ki, mikor, hol és mit fogadott meg. Szintén ennek a központi „agynak” a feladata lesz annak megállapítása, hogy az adott játékos nyert vagy nem. A projekt legalább másfél éves folyamatot jelent, hiszen a Szerencsejáték Zrt. 2011-es adatai szerint 4354 helyen üzemeltet terminált, ráadásul a lottózók mintegy felét vállalkozók mûködtetik. Az SG a rendszertámogatási feladatokat a korábbi online központi beszállító (ESSNET) felvásárlásával vette át. Hasonló, de kisebb léptékû fejlesztés volt, amikor készpénzkímélõ POS terminálokat telepített a cég a nagyobb forgalmat bonyolító üzleteibe.

Persze van mibõl fejleszteni. „A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben minden pénzügyi mutató tekintetében jelentõs javulást ért el, jóllehet már 2010-ben is kiugróan jó teljesítményt nyújtott” – fogalmazott Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgató a cég 2011-es üzleti jelentésének bevezetõjében. Valóban igaz, hogy az árbevétel 2011-ben 12 milliárd forintos emelkedéssel elérte a 181 milliárd forintot, a játékosok bruttó nyereménye pedig 103,3 milliárd forintot tett ki.

„A Szerencsejáték Zrt szép csendben, különösebb reklámhadjárat nélkül indította el iOS és Android platformokon futó okostelefon alkalmazását, az Okoslottót” – írta a Fortunaweb.hu. Az okostelefonokra és táblagépekre telepíthetõ alkalmazással virtuális Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Kenó és Puttó szelvényeinket küldhetjük játékba.
Bõkezûen adakozik a szerencsecég

Február elsején szolgáltatási szerzõdést kötött a Szerencsejáték Zrt. a JNT Security Kft-vel pénzfeldolgozási tevékenységre és értékszállításra 121 millió forint értékben. A JNT a Magyar Posta kizárólagos tulajdonában lévõ társaság, amely 2003. áprilisban kezdte meg tevékenységét. A hazai készpénz logisztikai piac meghatározó szereplõje. Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (fõ referenciái között a Magyar Postát említi) a JNT egyik alvállalkozója. Adakozott is februárban a Szerencsejáték Zrt: a Mûvészetek Palotája Nonprofit Kft.-nek 40 millió forintot, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak pedig 8 millió forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!