2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Tavaszi kertindító munkákForrás: edenkert.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-04 09:52:07
A hosszú, téli napok után végre itt a tavasz, reményeink szerint sok napsütéssel és megfelelõ csapadékmennyiséggel. Most kezdenek újjáéledni a kertünk növényei és az idõben, szakszerûen elvégzett kerti munkákkal elõsegíthetjük, hogy egész évben szemet gyönyörködtetve fejlõdjenek.

 

Ha kimegyünk a kertbe és jó alaposan körülnézünk, akkor csak úgy sorakoznak a kerti munkák egymás után.

Metszés:
Kezdjünk elõször a metszéssel, a télen elfagyott, elszáradt növényi részek levágásával. A metszéssel alakítjuk növényeink sorsát az idényben, ezért tartsuk szem elõtt, hogy más-más metszési módot kell alkalmazni a gyümölcsfák, a bogyósok, a szõlõ, az örökzöldek, a díszfák, a díszcserjék és az évelõ lágyszárúak esetében. A 2 centiméter átmérõnél nagyobb metszési felületet kezeljük sebkezelõvel.

Gyeplazítás:
A gyepes területeken elõször gereblyézzük össze az õszi faleveleket, majd végezzük el a gyeplazítást. A gyeplazítás lényege, hogy a fû tövét levegõhöz juttassuk. Ez igen látványos fejlõdést és szép gyepet eredményez két-három hét alatt

 

Tavaszi lemosó permetezés, növényvédelem:
Közvetlenül a metszési munkák után végezzük el a tavaszi lemosó permetezést az áttelelt rovarok és a gombatelepek ellen, mind a gyümölcstermõ növényeknél, mind a dísznövényeknél. Fontos megjegyezni, hogy a tavaszi lemosó permetezés nem védi meg a növényeket a teljes vegetáció alatt. Tehát ha kártevõk és betegségek lépnek fel áprilisban, vagy májusban, akkor célzottan, megfelelõ növényvédõ szerrel újból permeteznünk kell. A növényvédelmi munkát meteorológiai és növényvédelmi elõrejelzésekre alapozva végezzük el az integrált növényvédelem keretein belül. Ez azt jelenti, hogy az élõ környezet mûködésébe csupán a szükséges mértékben avatkozunk be, így a kártevõket és károsítókat nem teljesen pusztítjuk el, hanem azok egyedszámát csak a kertfenntartás gazdaságossági szintje alá csökkentjük.

03_lemos_permetezs



Tápanyag utánpótlás:
A tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg. A gyepen kívül lássuk el a gyümölcstermõ- és dísznövényeinket is hosszú hatástartamú mûtrágyával vagy tápoldattal. A mûtrágyázásnál figyeljünk, hogy az adott növényekhez a megfelelõ összetételû mûtrágyát válasszuk és az adagolásnál feltétlenül kövessük a gyártó utasításait.

04_m369trgyzs



Öntözés:
Kiemelném a növények vízellátását, melynek gyakorisága és mennyisége is fontos. Az elmúlt idõszak száraz, aszályos évei egyre több kerttulajdonost gyõztek meg arról, hogy érdemes automata öntözõrendszert telepíteni, ahhoz, hogy kertjükben egész évben szép és egészséges növények fejlõdjenek. Az automata öntözõrendszer, amellett, hogy egyenletesen juttatja ki a megfelelõ vízmennyiséget, víztakarékos megoldás is a hagyományos, locsolótömlõs öntözéssel szemben. Az automata öntözõrendszert a gyepen kívül sövények, dísznövényágyások, sziklakertek, erkélyen levõ balkonládák öntözésére is ki lehet építeni.

 

05_ntzs



Kertalakítás:
Tavasszal kezdhetjük el megvalósítani a télen megálmodott kertátalakítást vagy teljesen új kert építését. Ha jól terveztünk, akkor kertünk arányos, átlátható, könnyen gondozható, letisztult formában újul meg.

 

 

Köszméte tavaszi metszése

 

Szívesen segítünk:
Kertgondozási vagy kertépítési munkákkal kapcsolatban szívesen konzultálunk Önnel, és számíthat ránk akár elméleti, tervezési, vagy kivitelezési munkáról legyen szó.

 

Mezõs Balázs

aleon_kert_01

kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök
Aleon-Kert Kft.
1149 Budapest, Róna köz 12.
06 30 897 3229
www.aleonkert.hu

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!