2019. február 20. Szerda, Aladár, Álmos.
 
Árvíz – Több mint 2500 kilométeren van készültségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-07 15:03:21
Budapest, 2013. április 7., vasárnap (MTI) – A folyók magyarországi szakaszain több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség, számottevõ csapadék sehol sem valószínû vasárnap – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság az MTI-vel.

A Tiszán, a Lónyay-fõcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán összesen 1 226 kilométeren elsõ-, a Tiszán, a Túron, a fõcsatorna felsõ szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek. Az országban az elõzõ napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van.

A belvíz miatt az országban kilenc embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Gyõr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

Veszprém megyében a Marcalon még nem indult meg az apadás. Éjjel fél kettõig kétszáz ember dolgozott a gátak megerõsítésén. Szombaton tizenhétezer homokzsákot raktak le itt. A megyében újra járható a 8412-es út Egyházaskeszõnél és a 84123-as Várkeszõnél.

Békés megyében harmadfokú készültség van érvényben továbbra is a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettõs-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is. A Hortobágy-Berettyóból a vizet átemelik a Körösök felé. Belvízvédelmi készültséget Békésben tizennégy önkormányzat tart fenn.

A rendelkezésre álló adatokból készített elõrejelzés szerint a Tisza középsõ szakaszán, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a most tetõzõ árhullám utoléri az elõzõ árhullámot április közepén, Szolnokra április tizennyolcadikára prognosztizálnak tetõzést. Harmadfokú a készültség továbbra is a Hortobágy-Berettyón Karcag-Mezõtúr térségében, valamint a Hármas-Körösön Mezõtúr és Kunszentmárton között. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön folyamatos áradással kell számolni. A Zagyván viszont további lassú apadás várható.

Baranya megyében Sikondán szombat este nyolc óra elõtt befejezték a halastó gátjának megerõsítését, átvizsgálását. A gát víz felõli oldalán sérülést nem találtak, a vész árapasztót fóliával lefedték és ötszáz homokzsákkal lesúlyozták.

Heves megyében Nagyfügeden másod-, Hatvanban és Boldogon elsõfokú belvízvédelmi készültség van. Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szentgotthárdnál és Körmendnél a helyreállítási munkálatok elvégzéséig fenntartja az elsõfokú árvízvédelmi készültséget. A megye területén hét útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás van.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényen a Bódva áradása után a vízgyûjtõ árkokban visszamaradt vizet megkezdték visszaemelni a folyóba.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!