2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Minimálbér - Május 31-ig pályázhatnak a vállalkozások támogatásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-07 15:37:08
A minimálbér-emelési támogatásra május 31-ig nyújthatják be kérelmüket az érintett vállalkozások a munkaügyi központnak, az errõl szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben olvasható.

A támogatásról a munkaügyi központ 21 napon belül dönt, és a támogatást a január 1-jétõl június 30-ig terjedõ idõszakra egy összegben folyósítja. A rendelet szerint a munkaügyi központ hatósági szerzõdést köt a támogatott cégekkel, amelyeknek augusztus 31-ig elszámolást kell benyújtaniuk a támogatás felhasználásáról. A kormány és a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) részt vevõ érdekképviseletek között tavaly év végén létrejött megállapodása alapján 11, nehéz helyzetben lévõ ágazatban igényelhetnek a cégek támogatást.

A kabinet az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruházati és a  bõriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalja át 2013 elsõ félévében a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra esõ járulékköltséget is. A cégek május 31-ig írásban és elektronikus formában nyújthatják be támogatási kérelmüket, de az annak részét képezõ mellékleteket kizárólag elektronikusan adhatják be - olvasható a rendeletben.

Nem igényelhetõ támogatás az egyszerûsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszonyban foglalkoztatott munkavállaló után, valamint olyan munkavállaló után sem, akinek foglalkoztatásához a munkáltató foglalkoztatás bõvítõ bértámogatásban, munkahelymegõrzõ támogatásban, munkatapasztalat-szerzés támogatásban, részmunkaidõs foglalkoztatás támogatásában, valamint megváltozott munkaképességû személyek foglalkoztatásához nyújtható támogatásban részesül.

Költségvetési szerv nem kaphat támogatást, és olyan munkáltató sem, amelynek lejárt, meg nem fizetett adótartozása, valamint járulék-, illeték- vagy vámtartozása van, kivéve, ha a megfizetésére 2013. március 31. napjáig fizetési halasztást kapott - áll a rendeletben. A minimálbér a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerrõl 114 ezer forintra emelkedett 2013-ban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!