2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
300 alatt az euró, tovább erõsödik a forintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-08 09:17:40
Közel egy hónap után újra 300 forint alatt jegyzik az eurót. Az árfolyamot néhány makrogazdasági adat befolyásolhatja a héten, de az euróövezeti problémákat sem fogják elfelejteni a befektetõk.

Az eurót 299 forint alatt jegyzik hétfõn reggel. A 300-as határt még pénteken késõ este törte át a forint. A hazai devizát támogatta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György nem jelentett be a pénzmennyiség növekedésével járó eszközvásárlási programot, és a külpiaci hangulat sem romlott el.

Szerdán megtudhatjuk, hogy az MNB monetáris tanácsa miként látja a gazdaság helyzetét, és milyen tényezõk mozgatták a múlt havi kamatcsökkentést. A rövidített jegyzõkönyvbõl kiderül, hogyan szavaztak a monetáris tanács új tagjai. Matolcsy elsõ ülésén történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkentette a kamatot a tanács. Ha lett volna sajtótájékoztató a kamatdöntés után - amit az új elnök megszüntetett -, akkor valószínûleg nem kellett volna azt mondania, hogy szûk többség szavazta meg a kamatvágását.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön publikálja a márciusi inflációs adatot. A pénzromlás üteme a jegybank 3 százalékos célja alatt maradhat, ami további kamatcsökkentésekre utal. A jegybaki kamatot elemzõk szerint 4-4,5 százalékig vághatja a monetáris tanács idén.
A hét utolsó napján megismerhetjük a részletes februári ipari termelési adatot. Az elõzetes adatok szerint a munkanaphatással megtisztított index 1,1 százalékkal csökkent az elõzõ év azonos idõszakához képest, ugyanakkor az elõzõ hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal nõtt a termelés.

A forint árfolyamát befolyásolhatja, ha az Európai Uniótól jelzés érkezik, hogy Magyarország kikerülhet-e a túlzottdeficit-eljárás alól. Orbán Viktor miniszterelnök nem volt túl optimista az eljárással kapcsolatban, pedig a GDP-arányos költségvetési deficit az EU módszertana szerint 2 százalék lett tavaly, ami jóval a 2,7 százalékos kormányzati cél alatt van. Az Európai Bizottság most azt is értékeli, hogy fenntartható intézkedésekkel került 3 százalék alá a költségvetési deficit, és nem csak egyszeri intézkedések tartják-e alacsonyan a hiányt.

A külpiaci hangulatot befolyásolhatja, hogy a tengerentúlon megkezdõdik a gyorsjelentési szezon. Ma az Alcoa alumíniumipari óriás teszik közzé a számait - és a várakozásait -, amibõl a gazdaság kilátásaira következtethetnek a befektetõk. Elemzõk szerint az Alcoa 8 centes részvényenkénti eredményrõl számolhat be az elsõ negyedévben, ami 2 centtel alacsonyabb az elõzõ év azonos idõszakhoz képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!