2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szentpéterszegen kolbászból volt a kerítés! Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-08 09:41:20
Ha csak egy napra is, de április elsõ szombatján, kolbászból volt a kerítés Szentpéterszegen. Ezen a napon tartották a X. – jubileumi – Tavaszköszöntõ napot, s többek között megrendezték a helyi készítésû termékek versenyét is.

Az önkormányzat, a faluház és könyvtár, valamint a Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete minden évben, a tél elmúltával megrendezi a tavaszváró, tavaszköszöntõ napját – attól függõen, hogy megmutatta-e magát a tavasz, vagy még várni kell rá – mondta el Olajos Mihály polgármester. Ezeken az alkalmakon nemcsak a helyiek vesznek részt, hanem eljönnek a partiumi testvértelepülések – Szentjobb és Kémer – küldöttei is. Így volt ez idén is, hiszen nemcsak az elöljáróságok, hanem fiatalok, idõsek egyaránt képviseltették magukat az eseményen.

Közös ebéd után falubejárás


A faluház nemrég átadott közösségi helyiségében elfogyasztott ünnepi ebéd után a „kényelmesebbek” lovas kocsikkal, míg a sétálni vágyók gyalogosan indultak el bejárni a falu utcáit, s megtekinteni, mennyire újultak meg a porták. Ekkor kezdõdik ugyanis a „Takaros Porta” mozgalom, melynek eredményhirdetése õsszel lesz. Görög Margit, Kémer jegyzõje elõször vett részt szekeres bejáráson, korábban gyalogosan tette meg az egyórás utat. Elmondása szerint látszik, hogy késik a tavasz, a kerti munkák nem kezdõdtek még meg. Ám a rendre, tisztaságra törekvés mindenütt tapasztalható: úgy az udvarok, mint a széles utcák házai elõtti részek gondozottak.



Szomorúan látott azonban olyan portákat is, melyek lakatlanok, kint van az „Eladó” tábla, tehát azokból már kihalhattak a tulajdonosok, a fiatalok pedig elhagyják a falut. Molnár József, Szentjobb tavaly megválasztott polgármestere, évek óta visszajáró vendég a Tavaszköszöntõn. Szinte minden egyes házat ismer, név szerint tudja, melyikben, ki lakik. Elégedetten összegezte tapasztalatait: Péterszeget jóravaló, portáikra gondot viselõ, szorgos emberek lakják. Annak ellenére, hogy még alszik a természet, az ember keze nyoma már látszik az udvarokon, kertekben. A Kossuth utca közepén a nyolcvanas éveiben járó Nagy Vince bácsit metszõollóval a kezében pillantottuk meg. Mint mondja, ha csak teheti, mindig a kertjében tesz-vesz. Már kirakta a cserepes muskátlikat, körbe gyomlálta az évelõ virágokat, amik meg is hálálják a gondoskodást: már nyílik a jácint, a tulipán, a nárcisz. Külön büszkesége a zöld bungaló, amely a szemetes kukáját is rejti.

Saját készítésû termékek mustrája

A falubejárás után gasztronómiai élvezetekben volt része a saját készítésû termékeket mustráló zsûrinek, melynek szakmai vezetését Jager Istvánné, a Postás üdülõ séfje és Rédai Attila kétszeres olimpiai ezüstérmes és aranyérmes világbajnok mesterszakács látta el. A termékek tíz kategóriában versenyeztek: disznótoros, szalonna, hidegtál és reformétel, édes sütemény, édes kelt tészta, sós sütemény, savanyúság, pálinka, bor. Legnagyobb sikere a kolbászból font kerítéses disznótoros ételnek volt, amit természetesen, mindenki csodálattal járt körbe, és igyekezett is megkóstolni. Méltán volt büszke a polgármester, hiszen ha csak egy napra is, de Péterszegen kolbászból volt a kerítés!



A kategóriák elsõ három helyezettje oklevelet, kupát, illetve vásárlási utalványt kapott, amit helyben vásárolhatnak le a gyõztesek. A kulináris élvezetek után kulturális mûsor következett, melyben fellépett a szentjobbi, a tépei, a péterszegi néptánccsoport, valamint a Nagycsaládosok Egyesülete. A napot hajnalig tartó batyus bál zárta.





Fotók: Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!