2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Trianonra emlékeztek a mikepércsi általános iskolábanForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-06-12 14:02:47
Az idén második alkalomból rendeztek trianoni vetélkedõt 2009. június 4-én a mikepércsi általános iskola alsó és felsõ tagozatos tanulói számára, azzal a céllal, hogy a tanulók megismerkedjenek az elcsatolt országrészek kultúrájával, történelmével, híres embereivel– adta hírül Kenéz Tünde, civil tudósítónk.

Az idén második alkalomból rendeztek trianoni vetélkedõt 2009. június 4-én a mikepércsi általános iskola alsó és felsõ tagozatos tanulói számára, azzal a céllal, hogy a tanulók megismerkedjenek az elcsatolt országrészek kultúrájával, történelmével, híres embereivel.


A vetélkedõ elõtt a megjelenteket Csengeri Miklósnéa Bányai Júlia Általános Iskola és AMI mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola tagintézmény-vezetõje köszöntötte, majd Dr. Dászkál Tibor Ákos Mikepércsi Község jegyzõje és a zsûri elnöke emlékezett meg a trianoni eseményekrõl, felidézte József Attila: Nem, nem soha címû versét és Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak c. mûvét. 


A felsõ tagozatban 7 fõs csapatok vetélkedtek egymással, minden osztályból 1-1 fõ alkotott egy csapatot. 

A feladatok eredményeit öttagú zsûri értékelte. A zsûri tagjai voltak: Köles Krisztina Debrecen- Mikepércs Többcélú Kistérségi Társulás oktatási referense, Kelemen Gabriella a Bányai Júlia Általános Iskola és AMI igazgatója, Parádiné Kenéz Tünde a mikepércsi Béres András Mûvészeti Iskola, Mûvelõdési Ház, Iskolai és Települési Könyvtár igazgatója, a zsûri elnöki tisztjét Dr. Dászkál Tibor Ákos Mikepércs Község jegyzõje töltötte be. 

Elõzetes feladatként a tanulók képeket gyûjtöttek az elcsatolt területekrõl (tájak, városok, emberek, népviselet stb.), melybõl tablót készítettek és a helyszínen kiállítás formájában tekinthettek meg a jelenlevõk. 

A versenyen a tanulók különbözõ érdekes feladatokon keresztül adtak számot felkészültségükrõl, ismereteikrõl. 

A feladványok közt szerepelt: feleletválasztós kérdés, igaz-hamis kérdés, keresztrejtvény, épületek, személyek felismerése, elcsatolt területek megnevezése, székely viccek eljátszása valamint ismert népdalokban szereplõ elcsatolt városok felismerése. 

A vetélkedõn közremûködött a mikepércsi Harmónia Kamarakórus. A tevékenységsort Szil András magyar szakos tanár készítette el. 

Eredmények:

1. helyezett: 4. számú csapat 

2. helyezett: 1. számú csapat 

3. helyezett: 2. számú csapat 



Az alsó tagozatosok tevékenykedve ismerkednek meg a trianoni eseményekkel ezen a napon. Elsõ és második osztályosok puzzle formájában rakták ki a Nagy-Magyaroszágot és a területek mellé egy-egy revíziós versikét másoltak. Ebéd után pedig meghallgattak egy székely mesét, melyhez illusztrációt készítettek. 

Harmadik és negyedik osztályosok 5 fõs csapatokban versenyeztek: keresztrejtvényt fejtettek meg, totót töltöttek ki, és erõpróbát tettek az Adj király katonát játék formájában. 

Ebéd után az elõzetes kihúzott határon túli területrõl tablót készítettek az általuk gyûjtött anyagból (híres emberek, alkotások, nevezetes helyek, receptek, zene, mese stb. ) Az elkészített munkákból kiállítás nyílt az alsó tagozat épületének aulájában. A feladatokat Gulyás Erzsébet pedagógus állította össze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!