2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
A belvíz a terményárakra is hatással lehetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-09 10:43:03
Budapest – A belvízzel elöntött területek közel fele mezõgazdasági területet érint az országban.

„A belvizes területek közel fele mezõgazdasági területet érint, ami késlelteti a tavaszi munkálatok megkezdését. Az ebbõl adódó károk növelik a fajlagos költségeket és ezzel együtt a terményárakat, ennek mértékét azonban nehéz megbecsülni, mivel az árakat alapvetõen a világpiac határozza meg” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési fõosztály vezetõje.

71 ezer hektár

„Mivel a belvízzel borított területek közel fele, mintegy 71 ezer hektár mezõgazdasági terület, ezért egyre fokozottabb figyelem irányul a károk enyhítésére. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a belvíz miatt a tavasszal elvégzendõ munkákat késõbb lehet elkezdeni, így a szokottnál jóval rövidebb idõ áll majd a gazdák rendelkezésére. A következõ hetek idõjárása – a csapadékos idõszak elhúzódása, illetve az ezt követõ felmelegedés mértéke – tehát kulcsfontosságú lesz a mezõgazdasági termelõk számára” – hangsúlyoztaTresó István.

Kárenyhítõ alap

„A Vidékfejlesztési Minisztérium múlt héten már bejelentette, hogy a mezõgazdasági termelõk igénybe vehetik a kárenyhítõ alapot a belvízkárok enyhítésére. Ennek ellenére a termelésbõl ideiglenesen kiesõ területek, illetve az esetlegesen alacsonyabb termésátlagok hatással lehetnek a terményárakra. Ennek mértéke azonban még kérdéses, mivel a mezõgazdasági termékek árait kevésbé a hazai piac, sokkal inkább a világpiac mozgatja” – tette hozzá a szakértõ.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!