2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Már lehet pályázni a minimálbér-emelési támogatásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-10 10:18:03
A kérelmeket május 31-ig lehet beadni, azokról 21 napon belül döntenek, a pénzzel augusztus 31-ig kell elszámolni, részletek a munka.hu-n.

A nehéz helyzetben lévõ ágazatokban mûködõ munkáltatók már benyújthatják kérelmüket a munkaügyi központokhoz minimálbér-emelési támogatásra, a Munka törvénykönyvében pedig úgy változik a távolléti díj szabályozása, hogy például szabadság esetén a havi bér nem függ majd az adott hónap napjainak számától - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi sajtótájékoztatóján.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkár emlékeztetett: a kabinet és a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) részt vevõ érdekképviseletek között tavaly év végén létrejött megállapodás alapján 11, nehéz helyzetben lévõ ágazatban igényelhetnek a cégek támogatást az idei elsõ fél évre. A támogatás - amelyre 10 milliárd forint áll rendelkezésre - nagyjából 260 ezer embert érint ezekben az ágazatokban, közülük 100 ezren a kiskereskedelemben dolgoznak.

Az államtitkár kiemelte, hogy a munkaügyi központok már várják a kérelmeket, amelyeket május 31-ig lehet beadni.Hozzáfûzte: a kabinet az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruházati és a bõriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalja át 2013 elsõ félévében a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra esõ járulékköltséget is.

Czomba Sándor ismertette, hogy a munka.hu-n lehet részleteket találni a kiírásról, és a benyújtott kérelmekrõl legkésõbb 21 napon belül döntés születik. Jelezte: igyekeztek egyszerûsíteni az adminisztrációt; a kérelem maga egy A4-es oldal, de vannak kötelezõ mellékletek, amelyeket online kell benyújtani.Kiemelte: a hiánycélt nem veszélyezteti a támogatás, mivel a 10 milliárd forint forrást a költségvetésen belüli átcsoportosítással teremtették elõ. Ez a keret akkor is elegendõ lesz, ha minden jogosult él majd a támogatás lehetõségével. Czomba Sándor elmondta azt is, hogy a támogatás de minimis támogatást jelent, és augusztus 31-ig kell elszámolni az összeggel.

Távollétidíj-számítás

A távolléti díjról az államtitkár elmondta: a visszajelzések és a szakmai egyeztetések alapján döntöttek a számítási mód megváltoztatása mellett.Kardkovács Kolos foglalkoztatáspolitikai helyettes államtitkára kiemelte: a távolléti díj számításának módosítását várhatóan májusban fogadja el a parlament, és júniusban léphet életbe.Kifejtette: a módosítás lényege, hogy a havi béres munkavállaló távolléti díjának összege igazodjon az adott hónap általános munkarend szerinti munkanapjainak számához.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy távollét esetén a munkabér nem fog változni az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét idõtartamától függõen.Az egy napra járó alapbér és az egy napra járó távolléti díj összege így meg fog egyezni, vagyis az alapbér összegét el kell osztani az általános munkarend szerinti munkanapok számával. Az egy órára járó alapbért pedig úgy kell kiszámolni, hogy az alapbér napi összegét el kell osztani a napi munkaidõvel - fûzte hozzá a helyettes államtitkár.

Kardkovács Kolos kifejtette, hogy a távolléti díjnak több eleme van: a havi munkabéresek esetén az alapbér mellett például a bérpótlékokat is figyelembe kell venni a távolléti díj számítása során.Kiemelte, hogy a távolléti díj korábbi számítási módja alapvetõen a havi béres munkavállalók esetén okozott problémát, a tisztán teljesítmény-, és idõbéres munkavállalók esetén nem volt gond, mivel a tényleges teljesítmény, vagy a ténylegesen ledolgozott idõ alapján számították ki a távolléti díjat; ez a jövõben is így lesz.A tervezetbe bekerült egy kisegítõ szabály, amely arra vonatkozik, hogy hogyan kell kiszámítani az alapbér meghatározott részét, ha a munkavállaló csak részben teljesíti a beosztás szerinti munkaidõt vagy ha a munkaviszonya a hónapnak csak egy meghatározott részében áll fenn - mondta Kardkovács Kolos.

Hozzáfûzte: a havi munkabérnek az általános munkarend szerinti arányos része illeti meg a munkavállalót, de ez nem jelenti azt, hogy ha többet dolgozott az adott hónapban, akkor a különbözetet ne kellene kifizetni számára. A kifizetés úgy történhet, hogy ha a munkavállaló az általános munkarendtõl eltérõen van foglalkoztatva, akkor megkapja az általános munkarend szerinti idõre az arányos részt, és ha e felett dolgozott, akkor a munkaidõkeret végén - rendkívüli munka ellenértékeként - a különbözettel el kell számolni.

Kardkovács Kolos elmondta: teljes munkaidõ esetén a bérpótlékra esõ távolléti díjat úgy kell kiszámolni, hogy a havi alapbér összegét elosztjuk a 174 órával, részmunkaidõ esetén pedig annak arányos részével.A munka törvénykönyve emellett úgy változik, hogy a szabadságot - eltérõ megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggõ napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól - ismertette a helyettes államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!