2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hullámzó földek, kérdésekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-10 10:25:18
Hajdúböszörmény, Pród, Görbeháza - A termõföldek harmadán bizonyosan nem lehet már termésre számítani.

Tanyakerítésig ér a víz Pródon; a 35-ös fõút oldalán és a Keleti-fõcsatornán túl mintha a Balaton hullámozna. A talaj nem képes több vizet befogadni, becslések szerint több száz hektár vetés és szántó van víz alatt. Láttunk olyan nagygazdát, aki szivattyúval könnyíti a helyzetét, ami viszont a szomszédján nem segít…

Beavatkozás még nem szükséges, ottjártunkkor viszont néhány tanyán már kérdés volt, mi lesz az állatokkal, s persze a házzal, ha a víz átveszi az uralmat, nem sikerül elvezetni.

Mit tehetnek?

Szokatlan évet kezdtünk – mondta Szabó Sándoragrárkamarai elnök. A vis maior esete máris kialakult. Felajánljuk segítségünket, hogyan eresszük le területeinkrõl a vizet szakszerûen, hogy ne okozzunk kárt? – ezt már a bejárást követõ, keddi rendkívüli védelmi bizottsági ülésen kérdezteHajdúböszörményben.

Aktuális lett a napokban a belvízveszély-elhárítási terv felülvizsgálata, ezért a járáshoz tartozó vezetõk, szakemberek megvitatták és koordinálták a feladatokat.

Farkas Zoltán alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára leszögezte, a védelmi igazgatás rendszerének akkor van szerepe, ha a szereplõk felélték erõiket, a település, a vízügyi igazgatóság nem tud megfelelõen védekezni. Ezért fontos tudni, kell-e plusz erõ, segítség.Hajdúböszörmény és Hajdúdorog önkormányzata is nemmel válaszolt, egyik településen belterületén sincs elrendelve belvízvédelmi készültség.

A fõgyûjtõk rendben vannak

Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) részérõlHegedûs Ágnes területi felügyelõ és Zborai Attilafelügyelõségi technikus elmondták, hogy az igazgatóság kezelésébe tartozó fõgyûjtõ-csatornák rendben üzemelnek, más kérdés, hogy a sokéves átlagot jelentõsen meghaladó csapadék hullott, elöntések és vízszintemelkedés figyelhetõ meg. II. fokú belvízvédelmi készültség érvényes a járást érintõ Brassó- és Vidi-érnél. Mindkettõ fogadóképes, rendeltetésszerûen mûködik.

A Keleti-fõcsatorna túloldalán valóban vannak problémák, mert a lehullt csapadék jelentõs, így értelemszerûen annak haladása is lassabb. A Tivizig szakmai alapú kotrásokat végzett, és a kezelésében lévõ fõgyûjtõ-csatornák állapotát szavatolja – hallhattuk.

Bodnár Lajos, a hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet elnöke beszámolt arról, hogy mezõgazdasági területeket öntött el a víz; s ha levonul az ár, csak kukoricát vethetnek majd a földbe, így a támogatásoktól is elesnek. Érdeklõdött, vajon a külterületek mûtárgyai (befogadó csatornák) valóban alkalmasak a víz elvezetésére? Emellett emlékeztetett arra, hogy a ’80-as években a Hortobágy-Kadarcsösszekötõ csatornára szivattyút telepítettek önerõbõl. Az utóbbi években, amikor nagy szükség lett volna rá feltûnt, hogy eltûnt, elvitték. Pedig vélhetõen a pangó víz 80 százalékát is levezetné. A vízügyi szakemberek megerõsítették a szivattyútelep jótékony szerepét, ugyanakkor elmondták, hogy bár megoldást hozna, ismételt létesítésérõl már késõ beszélni ebben a szezonban, hiszen számtalan engedéllyel jár. A fórumon jelenlévõ gazdák ígéretet kaptak arra, hogy az önkormányzat és a katasztrófavédelem munkatársai figyelnek rájuk, illetve folyamatos egyeztetés követi a fórumot.

Az ivóvízbázissal kapcsolatosan dr. Balogh Éva járási tisztifõorvos megnyugtatott, hogy nincs veszélyben az ivóvízbázis, ezidáig ivóvíz-minõséggel kapcsolatos bejelentés nem érkezett.

HBN-BB

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!