2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hol az aszály, hol a belvízForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-10 10:26:31
Debrecen - Az elmúlt évben nyolcvan százalékos kárenyhítésben részesültek a magyar gazdálkodók.

A magyar termelõk az Európai Unió keretein belül adható legmagasabb kárenyhítésben részesülhettek tavaly, a rendkívüli aszály idején. A 2012-tõl érvényes új kockázatkezelési rendszer sikerét az adatok megerõsítik, hiszen a kárenyhítésben részt vevõ termelõk száma több mint a háromszorosára emelkedett, és a rendszerhez csatlakozott mezõgazdasági terület is lényegesen nõtt. A kárenyhítési alapban a termelõi és a költségvetési befizetésekbõl rendelkezésre álló pénzösszeg 2011-hez képest megkétszerezõdött – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A jogost kifizették

Ennek eredményeképpen teljesen ki tudta fizetni a rendkívüli aszály idején a gazdák által tavaly igényelt kárenyhítõ juttatás agrárkár-megállapító szerv által ellenõrzött, és jogosnak ítélt összegét. Az így kifizetett mintegy 7,4 milliárd forint az uniós szabályokban rögzített legmagasabb mértékben, vagyis a biztosítással rendelkezõ termelõknél 80 százalékban, a biztosítással nem rendelkezõ termelõknél pedig 40 százalékban kompenzálta az üzemi szinten mért hozamérték-csökkenést. Az új kockázatkezelési törvénynek köszönhetõen a 2013-as kárenyhítési évben már 9 milliárd forint áll rendelkezésre a termelõk igényeinek kiszolgálására, amely a rendszer folyamatos bõvülésének köszönhetõen a tavalyinál még szélesebb termelõi körnek nyújt védelmet. A magyar gazdálkodók tehát mindenképpen számíthatnak az Európai Unió keretein belül az állami forrásokra. A gazdák termelési kockázatainak csökkentése mellett a tárca minden segítséget megad a termelõknek az ár- és belvízkárok okozta hatások mérsékléséhez.

Megoszló kockázat

Az új gazdabarát kockázatkezelési törvény 2011-es megalkotásával a Kormány célja, hogy a mezõgazdasági termelést érintõ idõjárási és más természeti események által okozott károk miatti kockázatokat megossza a termelõ, a termény felvásárlására a betakarítást megelõzõen szerzõdött felvásárló, a gazdálkodóval kötött mezõgazdasági biztosítás esetén a biztosító, a földterület bérbe, -illetve haszonbérbe adója és az állam között. A kockázatkezelési rendszer második pillérét képezõ biztosítási díjtámogatásban, a rendszer bevezetésének elsõ évében 1896 termelõ részesül 880 millió forint összegben 65 százalékos díjtámogatásban. A 2012-es év tapasztalatai alapján a továbbfejlesztett támogatási konstrukcióra az idén 10,67 millió euró támogatási forrás biztosított.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!